ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


 
Οι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους πολίτες. Προφανώς υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, αλλά σίγουρα δεν έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Σύμφωνα με τον δείκτη HEPI που παρακολουθεί το κόστος του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα παραμένει κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και κάτω από άλλες 14 πρωτεύουσες (μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Λισαβόνα). Αποδεικνύεται έτσι αφενός ότι το πρόβλημα, όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά και πολύ σοβαρότερο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου ότι τα κυβερνητικά μέτρα πιάνουν τόπο παρότι δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως δεν λύνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τη στήριξη των νοικοκυριών από τον Σεπτέμβριο, ενώ καταβάλλεται από τον Πρωθυπουργό επίμονη προσπάθεια για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσουμε σε εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη επεξεργασία σχεδίου νέας πρωτοβουλίας, που θα προστεθεί σε όσα ήδη γίνονται μέχρι τώρα.

 

Εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση

Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο:

  • Θα το ξαναπώ όμως καθαρά. Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Διότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του. Όπως ακραίες καταστάσεις ήταν και η αντιμετώπιση της πανδημίας που σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα μας, γιατί έπρεπε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, έπρεπε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις.

 

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο όσο και στην κάλυψη της ζήτησης.

  • Κατά το διήμερο 1ης και 2ας Απριλίου οι πράσινες τεχνολογίες κάλυψαν το 67% και 68% αντίστοιχα των ενεργειακών αναγκών της χώρας, μεγέθη που αποτελούν νέο ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό της δυναμικής των ΑΠΕ επίσης, το γεγονός ότι στις 2 Απριλίου επίσης για πρώτη φορά έγινε και απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, για λόγους ευστάθειας του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης αυτών των μεγεθών, η διείσδυση των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας.
  • Η λειτουργία του συστήματος με 68% συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών αποτελεί εξαιρετική επίδοση για σήμερα, όμως θα είναι ο κανόνας σε λίγα χρόνια καθώς ο στόχος για το 2030 είναι, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
  • Τα μεγάλα έργα αποθήκευσης είναι απαραίτητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος”.
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υποδοχή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 29 γιγαβάτ ως το 2030. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης) η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα θα σπάσει εφέτος το όριο των 10 γιγαβάτ. Η πρόβλεψη, με βάση την ενημέρωση για τις μονάδες που είναι υπό κατασκευή, είναι ότι το “φράγμα” των 10 γιγαβάτ θα σπάσει τον Σεπτέμβριο ενώ η συνολική ισχύς θα φθάσει στο τέλος του χρόνου στα 10,5 γιγαβάτ.

Οι προβλέψεις για το 2022, δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ (είναι ο ειδικός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ, ακόμη και μετά την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στη χρονιά για την επιδότηση της ενεργειακής κατανάλωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς τους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της KWh , οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή.

 

 

 

Τέλος, ανακοινώνεται η επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες, με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, πάντα σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ενέργειες είναι στοχευμένες και παρά τις δυσκολίες που φέρνει η ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται προσπάθειες τόσο επιδότησης  στο ηλεκτρικό ρεύμα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και εξεύρεσης άλλων πηγών ενέργειας.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Σάμου

Βαγγέλης Καπλαντζής