Οι δηλώσεις του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη σημερινή του επίσκεψη αποτελούν πρόκληση και εξοργίζουν το λαό της Σάμου.

Ο κ. υπουργός δε βλέπει καμιά ευθύνη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι και αυτή εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στις άθλιες κι απάνθρωπες συνθήκες του hotspot που είναι και η βάση για να έχουμε φαινόμενα σαν αυτά των προηγούμενων ημερών.

Αντίθετα, απειλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες με την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπει τιμωρητικές διατάξεις και απελάσεις για όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες που ζει. Αλήθεια, πόσο αντέχει ένας άνθρωπος να ζει σε τέτοιες συνθήκες που μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας;

Προσπέρασε το αίτημα των Σαμιωτών για κανένα κέντρο φυλακή στα νησιά και άμεσο απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων προς τις χώρες που επιθυμούν. Αντ’αυτού προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Τάζει για άλλη μια φορά την πλέον αναποτελεσματική αποσυμφόριση ενώ δε δίστασε να μας πει ότι στη νέα φυλακή που χτίζεται στου Ζερβού θα είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν… περισσότερο χώρο και δε θα δημιουργούνται εντάσεις.

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για τον εγκλωβισμό και τα εκρηκτικά προβλήματα που δημιουργεί στους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες και στους κατοίκους. Ευθύνη έχουν και όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Καλό θα ήταν να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των Σαμιωτών και να δώσει σαφείς απαντήσεις:

  • Θα κλείσουν όλα τα κέντρα-φυλακές;
  • Θα απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα για τις χώρες προορισμού τους;
  • Θα στηρίξει το αίτημα για επιτροπές ασύλου της ΕΕ και του ΟΗΕ εντός της Τουρκίας στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα;

Αυτά τα αιτήματα αποτελούν πραγματική λύση και σε αυτά καλούμε το λαό του νησιού να συνεχίσει την πάλη του.