ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Διαβάζουμε στον τύπο της γειτονικής Χίου ότι ο κ. Μηταράκης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε τα τελευταία 2 χρόνια 12 εκατομμύρια € στο Δήμο Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης και ως ανταποδοτικά αποζημίωσης σε Δήμους που φιλοξενούνται ΚΥΤ.

«Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε εμφατικά ότι η Χίος έχει, τα τελευταία 2,5 χρόνια, λάβει -με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και επιχορηγήσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης- συνολικά 12 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, 4,7 εκ. ευρώ έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά τέλη και αποζημιώσεις στο Δήμο Χίου και συνολικά έχουν ενταχθεί έργα 7,3 εκ. Ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Η ανακατασκευή του 3ου Γυμνάσιο είναι ένα εμβληματικό έργο που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 202»  (πληροφορίες εδώ: https://www.politischios.gr/politiki/katharizei-o-mitarakis-gia-logariasmo-tou-dimou-hiou?fbclid=IwAR3EA1AmS9Dg2Nik0V5SECumGcStBd6jWwq3WXCmRumyiFNferaLiSWgLk8)

Θα μου πείτε ότι ο κ. Μηταράκης εκλέγετε και είναι βουλευτής Χίου.

Αλλά και μεις οι Σαμιώτες έχουμε τον συμπατριώτη μας Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο.

 

Μας λέει ο κ. Μηταράκης για χρηματοδότηση ενός Γυμνασίου στη Χίου με χρήματα του υπουργείου του.

Αλήθεια, κ. Μηταράκη, ένα (!!)  από τα Δημοτικά Σχολεία (Άνω Βαθέος, Πυθαγορείου, Χώρας) που επλήγησαν από το σεισμό και τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, δεν στέρξατε να χρηματοδοτήσετε;

Αλλά θα μας πείτε.

Μου το ζητήσατε;

 

Βέβαια, δεν κατάφερε το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εδώ και 9 μήνες,  να καθαρίσει την περιοχή του παλιού ΚΥΤ  από τα παραπήγματα της φαβέλας.

 

Αλήθεια, ας μας πει η Δημοτική αρχή, πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το 2019 και μετά για να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις από το προσφυγικό/μεταναστευτικό και για να επουλώσει τις πληγές από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο  το 2020;

Όταν ως δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» προτείναμε στις αρχές του 2020 να διεκδικήσουμε ως αντιστάθμισμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού το ποσόν των 1,7 εκ.  που χρειαζόταν για να τελειώσουμε, με τη εγκεκριμένη μελέτη του αυτοφερόμενου αγωγού, με το αποχετευτικό της πρωτεύουσας (όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) η Δημοτική αρχή δεν μας άκουσε.

 

Το αποτέλεσμα το οσμιζόμαστε ακόμα, για  3 χρόνια μετά, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες αιτήματα, που έπρεπε να καταθέτουμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης (τρομάρα τους, όνομα που βρήκαν) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, γιατί δυστυχώς εδώ στη Σάμο, πρώτα-πρώτα κατασκεύασαν και εγκαινίασαν και επιδεικνύουν την Υπερδομή στη Ζερβού, το Γκουαντανάμο της Ευρώπης.