Συνοδευόμενος από το βουλευτή του Νομού, Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, συντονιστής για την αποκατάσταση των καταστροφών από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, επισκέφτηκε την Σάμο προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί οκτώ μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Πυθαγόρειο και συγκεκριμένα το λιμάνι όπου ο κ. Τριαντόπουλος συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη, για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς στο βόρειο εσωτερικό κρηπίδωμα του λιμένα Πυθαγορείου εντός χρονοδιαγράμματος.

 

Στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, παραγωγικών φορέων και πολιτών, με την παρουσία και του τοπικού συντονιστή, Θαλασσινού Θαλασσινού.

Ο Γ.Γ παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό ύψους 126 εκ. ευρώ.

Δέχτηκε από τους φορείς διευκρινήσεις αλλά και αιτήματα που αφορούν αρχικά στο υπουργείο των Οικονομικών και για τα οποία έδωσε απαντήσεις. Ωστόσο έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από φορείς και πολίτες, για τις καθυστερήσεις που απορρέουν από την υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ και για το λόγο αυτό τέθηκε ξανά το αίτημα για πρόσληψη προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία και από τον βουλευτή, Χρ. Στεφανάδη.

Η επιδότηση ενοικίου, η άρση του όρου για την μη χορήγηση επιδότησης σε περίπτωση δεύτερης ιδιοκτησίας σε απόσταση 25 χλμ. , ο όρος της νησιωτικότητας στο ΦΕΚ για την αποκατάσταση των ζημιών στα ακίνητα ήταν μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στον κ. Τριαντόπουλο . Επίσης οι επιχειρηματίες σε σχετική ερώτηση για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού της αποζημίωσης έλαβαν την απάντηση ότι αυτή θα φτάσει στο ανώτερο επίπεδο δηλαδή το 70% και η εκταμίευση θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος του Άνω Βαθέος, Σταμάτης Σειρλής, έδωσε παραδείγματα για το προβλήματα που προκύπτουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα η κόκκινα αφού το κόστος ξεπερνά την αποζημίωση που θα λάβουν. Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξουν βελτιώσεις και αύξηση του ποσού αποζημίωσης για τα έξοδα κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπαζών, σε περιοχές δυσπρόσιτες όπως ο ιστορικός οικισμός του Άνω Βαθέος.

Ο τοπικός συντονιστής δήλωσε ότι έχει άριστη συνεργασία με τον κ. Τριαντόπουλο ωστόσο στην όλη διαδικασία εμπλέκονται πολλά υπουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Γ.Γ του υπουργείου παρακολούθησε την κατεδάφιση ενός ακινήτου στο Γεφυράκι και επισκέφτηκε τον χώρο που θα στεγαστεί προσωρινά το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.

ΠΗΓΗ: ΕRΤNEWS