Επικυρώθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ  του ΕΟΤ και των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την τουριστική προβολή του νησιού συνολικά, σε υλοποίηση του προγράμματος των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Τουρισμού το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία του Γ.Γ Δημήτρη Φραγκάκη. Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ των νησιών που αντιμετώπισαν την μεταναστευτική κρίση όπως η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Μυτιλήνη.

Ο κ. Φραγκάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους φορείς του τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν  ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, οι Δήμαρχοι του νησιού κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης,η θεματική  Αντιπεριφερειάρχης  Άννυ Ανδρεάδου, ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος  και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού.

 Το λόγο στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ανατολικής Σάμου πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος ο οποίος αφού καλωσόρισε  τον Γ.Γ  αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για την Σάμο  με το μνημόνιο συνεργασίας  που έχει στόχο  να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Στην συνέχεια ο Βουλευτής του Νομού Χριστόδουλος Στεφανάδης αναφέρθηκε στην σημαντική επίσκεψη ενός τεχνοκράτη όπως είναι ο κ. Φραγκάκης  καθώς μπορεί να βοηθήσει ώστε η Σάμος να πρωτοστατήσει  την επόμενη δεκαετία ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλ. Λυμπέρης είπε ότι η Σάμος δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλους προορισμούς καθώς έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα  που υπερέχουν και μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να  αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά. Δήλωσε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι απαιτείται ώστε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Αντιπεριφερειάρχης Άννυ Ανδρεάδου τόνισε την σημασία της ενότητας για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προώθηση του νησιού τουριστικά ενώ ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Μητρόπολης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ.Γ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης  ανέφερε ότι επέλεξε να επισκεφτεί πρώτη την Σάμο γιατί είναι βέβαιο βάσει των  στοιχείων που υπάρχουν ότι η Σάμος θα κάνει τη διαφορά τα επόμενα 10 χρόνια. Αναφέρθηκε στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Μετανάστευσης  ύψους 2 εκ. ευρώ από τα οποία τα 500.000 ευρώ είναι για την Σάμο. Εξήγησε ότι η Σάμος δεν είναι γνωστή ευρέως στην Ευρώπη . Είχε μια πολύ κακή εικόνα η οποία έπρεπε να αλλάξει και για το λόγο αυτό έγινε καμπάνια σε εξωτερικό και εσωτερικό με αρκετά χρήματα. Η Σάμος βοηθήθηκε αρκετά και με το samos pass  ενώ  ανέφερε ότι φέτος η Σάμος θα έχει δωρεάν περίπτερο στην έκθεση του Βερολίνου. Προέτρεψε όλους τους  εμπλεκόμενους να  ομονοήσουν και να μη χάσουν τη μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται με την αλλαγή του χωροταξικού να δημιουργήσουν  έναν μοναδικό προορισμό επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο την συμβολή του Βουλευτή στο θέμα. Τόνισε ότι οι λεπτομέρειες για το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθηθεί από τον ΕΟΤ θα προκύψουν  από την συνεργασία με τους δύο δήμους και την αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν οι φορείς με πρώτο τον Πρόεδρο της Ένωσης  Ξενοδόχων Μάνο Βαλή ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο κατά την αποψή του πρόβλημα για την στάσιμη πορεία του τουρισμού στο νησί που δεν είναι άλλο από την έλλειψη αεροπορικών θέσεων ιδιαίτερα στις εσωτερικές πτήσεις δίνοντας παραδείγματα ακυρώσεων σε καταλύματα το περσινό καλοκαίρι λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εισιτηρίων. ‘Χρειαζόμαστε μεγάλα αεροπλάνα. Εχουμε κάνει συναντήσεις με εκπροσώπους της Aegean και της sky και η υπόσχεση είναι για ένα μεγάλο αεροπλάνο μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» τόνισε ο κ. Βαλής και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια τα πολύ ακριβά εισιτήρια. Επίσης ως ένα  ακόμη ένα πρόβλημα ανέφερε τους ίδιους tour operator και τους ίδιους πελάτες καθώς δεν υπάρχει ρίσκο από νέους να έρθουν στην Σάμο ενώ επισήμανε ότι πρέπει πλέον οι δράσεις για την τουριστική προώθηση του νησιού να είναι στοχευμένες για να κάνει η Σάμος τη διαφορά.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής  αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει προετοιμάσει το Επιμελητήριο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με στοχευμένη διαφήμιση σε νέες αγορές, στις υφιστάμενες, στην αύξηση των πτήσεων  ενώ τόνισε και την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει τον τουριστικό κλάδο με υποστηρικτικά μέτρα αλλά και των ξενοδόχων  από την πλευρά τους να επενδύουν για τη βελτίωση των υποδομών τους.

 

 

Στην συμβολή της κυβέρνησης για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις τουρισμού με τις επιστρεπτέες  προκαταβολές , αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Νίκος Στεφανής.

Και εκείνος με τη σειρά του ανέφερε ότι πρέπει οι πτήσεις να είναι περισσότερες στο εσωτερικό και να μην κλείνει στις 5 το απόγευμα το αεροδρόμιο το οποίο είναι διεθνές και με πολύ καλές προδιαγραφές. «Πρέπει όλοι ενωμένοι να κάνουμε την υπέρβαση . Το επιμελητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία για δημιουργία Οργανισμού Τουρισμού και πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε με έμφαση ο κ. Στεφανής.

Στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΕΟΣ Σάμου και να γίνει όχημα για την ανάπτυξη του νησιού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Γιάννης Σκούτας με τον Γ.Γ του ΕΟΤ να τον ενημερώνει ότι φέτος ξεκίνησε ειδική καμπάνια για το κρασί καλώντας τον  να λάβει μέρος σε κάποιες εκδηλώσεις.

Το λόγο πήραν επίσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου ο Ελισαίος Μαυρατζώτης  ο οποίος καλωσόρισε τον Χανιώτη κ. Φραγκάκη με μία μαντινάδα και δεσμεύτηκε ότι η παράταξη του  θα ψηφίσει ότι θα έρθει προς συζήτηση και θα είναι προς το συμφέρον του νησιού. «Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει ο γίγαντας που κοιμάται, η Σάμος» τόνισε. Ο επικεφαλής της Παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ Χρ. Χατζηχριστοδούλου   ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση πιο αναλυτική για το πώς ακριβώς θα μπορέσει η Σάμος να αναπτυχθεί  περισσότερο τουριστικά. Τέλος το λόγο πήραν ο πρόσεδρος της Δ. Κ Πυθαγορείου Τάσος Νικολαίδης ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ενώ επαγγελματίες από το Ηραίον και το Πυθαγόρειο ζήτησαν να γί νουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να γίνουν καλύτερες οι παροχές.

Ο κ. Φραγκάκης αφού άκουσε προσεκτικά όλους τους φορείς  δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η καλύτερη συνεργασία με τους δήμους και θα μελετηθούν όλες οι προτάσεις ενώ εξήγησε πως ότι σχεδιάζεται σήμερα έχει προοπτική δύο ετών για τον τουρισμό.

 

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Φραγκάκης θα επισκεφθεί το Καρλόβασι και την έδρα του Δήμου Δυτικής Σάμου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων κ.κ. Ευσέβιο. Τέλος, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τον Πρόεδρο και τα μέλη Δ.Ε.Ε.Π Σάμου.