Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

Με αφορμή στοιχεία του site aftodioikisi.gr που αναφέρονται στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πάνω στα οποία επιχειρείται μια μάταιη πολιτική κερδοσκοπία, τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η ενεργοποίησή του για το σύνολο της χώρας έγινε το 2016 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο μετά την έναρξή του και σχεδόν πέντε χρόνια πριν τη λήξη του.

Στην παρούσα χρονική στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησής του, το κριτήριο αξιολόγησης είναι οι εντάξεις έργων, ενώ η απορροφητικότητα είναι κριτήριο αξιολόγησης στο τέλος των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Και αυτό καθόσον στην έναρξη του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα, δηλαδή οι πληρωμές σε έργα, αφορούν κυρίως έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) που έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο (2014-2020) επειδή δεν ολοκληρώθηκαν.

Από τον δημοσιευμένο πίνακα στο site aftodioikisi.gr που αφορά τα επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ της χώρας, προκύπτει ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις εντάξεις έργων είναι στην τέταρτη θέση με ποσοστό 81,94%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος είναι 75,23%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας όλων των Φορέων Υλοποίησης, δηλαδή όλων των Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όποιος δεν κατανοεί, παραπληροφορεί.

Όποιος συνειδητά παραποιεί, κερδοσκοπεί.

Απάντηση aftodioikisi.gr:

*Με βάση την καινοφανή θεωρία της κ. Καλογήρου η περιφέρεια του κ. Μπακογιάννη με εντάξεις έργων μόλις 66,04% βρίσκεται σημαντικά κάτω από το μέσο όρο των 13 περιφερειών (σ.σ. 75,23%), μόλις στην τρίτη θέση από το τέλος και, άρα, σύμφωνα με την ίδια λογική, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος της ΝΔ για τον πρώτο δήμο της χώρας είτε «επιχειρεί μια μάταιη πολιτική κερδοσκοπία», είτε  «δεν κατανοεί (και) παραπληροφορεί», είτε «συνειδητά παραποιεί (και) κερδοσκοπεί».

Για το λόγο αυτό η aftodioikisi.gr προτείνει στην κ. Καλογήρου «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». Άλλωστε κάτι παραπάνω από εκείνη, φαίνεται, να γνωρίζουν οι εφτά συνάδελφοί της που βρίσκονται «κάτω από την βάση» στην απορροφητικότητα (Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κρήτης, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας) που σιώπησαν μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας. 

Πηγή: www.aftodioikisi.gr