Κύμα συμπαράστασης προς τη Φώφη Γεννηματά, η οποία από προχθές δίνει τη δική της μάχη στον «Ευαγγελισμό», έχει προκαλέσει στον πολιτικό – και όχι μόνο – κόσμο η επιδείνωση της υγείας της, η οποία την ανάγκασε, όπως ανακοίνωσε χθες, να αποσύρει και την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Την κ. Γεννηματά επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος, άλλωστε, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν ευχές για ταχεία ανάρρωση προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, μηνύματα προς την κ. Γεννηματά, μετά τον Γ. Παπανδρέου χθες, έστειλαν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Στον αέρα οι εκλογές

Το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ευλόγως βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο, μιας και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία της υγείας της κ. Γεννηματά. Από την πρώτη στιγμή, δε, οι συνδιεκδικητές της ηγεσίας Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης ξεκαθάρισαν ότι τα προεκλογικά ζητήματα «παγώνουν», ακυρώνοντας όλοι τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους.  

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά και στα στρατόπεδα των τριών – πλέον – υποψηφίων θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες, που μέχρι νεωτέρας βρίσκονται στον αέρα.

Τα δύο ερωτήματα που άρχισαν τα τίθενται από χθες το βράδυ είναι πρώτον, αν θα υπάρξει αναβολή των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου και δεύτερον, αν οι υποψηφιότητες θα παραμείνουν τρεις ή αν θα υπάρξει νέα είσοδος στην κούρσα, ενδεχομένως από κάποιο στέλεχος που βρίσκεται στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη απαντήσεων, καθώς, όπως διαμηνύεται από όλες τις πλευρές αυτό που προέχει είναι η πορεία της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ίσως εντός της ημέρας προκύψουν κάποια πρώτα δεδομένα προθέσεων, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή η Χαρ. Τρικούπη είναι ακόμη υπό καθεστώς σοκ, μετά τις απρόσμενες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Παρασκευή, που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υπογραφών είναι σίγουρο ότι αναιρείται ως ορόσημο, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι σύντομα θα υπάρξει συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), που «τρέχει» τα διαδικαστικά, με τις πλευρές των κ. Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Καστανίδη.

Μιλώντας, πάντως, το πρωί της Τετάρτης στο Open, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για ανάγκη να «παγώσουν» οι εκλογικές διαδικασίες. 

«Αυτό που νιώθουμε όλοι είναι ότι όλος ο κόσμος είναι κοντά στη Φώφη που δίνει αυτή τη μάχη και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει αυτή τη μάχη. Είμαστε μαζί της», είπε, προσθέτοντας πως  πρέπει «εκ των πραγμάτων» να παγώσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου. «Τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν στην ώρα τους. (…) Δεν είμαι σε θέση να σας πω. Πρέπει να παγώσει η διαδικασία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί ορισμού μεταβατικού προέδρου.

Πηγή: kathimerini.gr