ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12 χρόνια Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια και η επιθυμία των διοργανωτών  του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει ένα ανοιχτό δίαυλο ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα στα σημαντικότερα ρεύματα της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο είναι πλέον γεγονός.

Φέτος ειδικά, οι εκδηλώσεις του συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έτσι η Σάμος καθίσταται ένα δυναμικό κέντρο σύγχρονου πολιτισμού, όπου συνδιαλέγονται η ποίηση με τα μαθηματικά, η μουσική με την αστρονομία και η επιστήμη της φυσικής με τη φιλοσοφία και τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η επιμόρφωση των ίδιων των κατοίκων της Σάμου, αλλά και των ξένων επισκεπτών για τον πνευματικό και πολιτιστικό θησαυρό που το νησί απέκτησε στην ιστορική του πορεία, και παράλληλα να προωθηθεί η αναπτυξιακή του πορεία μέσα από ήπιες μορφές πολιτιστικού τουρισμού με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι δράσεις του  έχουν ως αντικείμενο την επιστήμη, την φιλοσοφία, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της γιορτής των Ηραίων, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαίας Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια αποτελεί τη μεγάλη γιορτή των εθελοντών, καθώς περισσότερα από 400 άτομα συμμετέχουν εθελοντικά στην διεξαγωγή του.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό  πρόγραμμα των εκδηλώσεων  για την πολιτιστική κληρονομιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού,  η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους  τις εκδηλώσεις του.

Είναι μια νέα γιορτή που  πού μεταφέρει τις αιώνιες αξίες του Ελληνικού πολιτισμού μέσα στο χρόνο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

Παρασκευή 17 Αυγούστου: “UNDER THE GREEK SKY” συναυλία με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό κάλεσμα από την διεθνούς φήμης Σοπράνο . Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου. Ωρα 21μμ

Εκδηλώσεις γιορτής των Ηραίων

  • Σάββατο 18 Αυγούστου: Το τραγούδι των αιώνων.

Μια ξενάγηση με οδηγό την ιστορία και την μουσική .

Ώρα έναρξης ξενάγησης 19:00μ.μ στην είσοδο του Δημοτικού Παρκινγκ  Πυθαγορείου στο σχολείο.

21:00μ.μ: Έναρξη συναυλίας «Η μούσα του Αιγαίου» στην πλατεία Πυθαγορείου.

  • Κυριακή 19 Αυγούστου: Τα Ηραία στο Ηραίο

Θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής με  μουσικά και χορευτικά δρώμενα με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. .Ώρα έναρξης 19.30  Όχθες  Ιμβρασου  πόταμου

Ακολουθεί  συναυλία στην Πλατεία Ηραίου με τίτλο «Στο Φωτεινό τόξο της Ανατολής»

  • Δευτέρα 20 Αυγούστου:

Έναρξη αγώνα δρόμου γυναικών 19.30 από Ναό Ήρας στο Πυθαγόρειο

Η μεγάλη πομπή των Ηραίων στο Πυθαγόρειο .Ωρα 21 μμ

Περισσότερες από 400 εθελόντριες παίρνουν μέρος στην μεγάλη πομπή με ομάδες χορού και καλλιτεχνικά δρώμενα στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία  του Πυθαγορείου.