Ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (11/04) στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου μίλησε για το βιβλίο του. Το βιβλίο δε, παρουσίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου κ. Δημήτρης Κασμιρλής και η κα Έλενα Χουσνή, εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μάνος Στεφανάκης.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Μάνος Στεφανάκης αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Κώστα Κατσιγιάννη τον χαρακτήρισε ως «ο δικός μας άνθρωπος», εφόσον η σύζυγός του κατάγεται από τη Σάμο. «Είμαστε μάρτυρες της πολύ σημαντικής του παρουσίας και βοήθειας. Οφείλουμε να πιστώσουμε την τεράστια συμβολή του στα Ελληνοτουρκικά όσο αφορά τον τουρισμό. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο και ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει πως λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ο τουρισμός».

Ο κ. Δημήτρης Κασμιρλής αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Κώστα Κατσιγιάννη είπε «είναι τιμή για μένα να μιλήσω για έναν άνθρωπο που ήταν γνωστός με τον πατέρα μου και έχει κάνει πολλά για τον τουρισμό του νησιού». Ο κ. Κασμιρλής έκανε ένα σύντομο απολογισμό στις ημέρες και στα έργα του ΕΟΤ, αναφέροντας χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η κα Έλενα Χουσνή έκανε μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο βιβλίο του κ. Κατσιγιάννη αναφέροντας πολιτιστικά στοιχεία και δραστηριότητες του ΕΟΤ, συνάμα με την τουριστική προβολή. Όπως είπε η κα Χουσνή «Ο ΕΟΤ είχε θέσει ως στόχο ο πολιτισμός να είναι εξαγώγιμο είδος και χρησιμοποίησε την αφρόκρεμα του πολιτισμού για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα φεστιβάλ της Επιδαύρου και των Αθηνών ήταν πόλος έλξης μεγάλων ονομάτων της εποχής, τόσο από το τραγούδι, όσο και από τον κινηματογράφο ή τη θεατρική σκηνή».

Ο συγγραφέας κ. Κώστας Κατσιγιάννης αφού ευχαρίστησε για τα καλά λόγια των παρουσιαστών, στάθηκε σε τρία ιδιαίτερα σημεία. Για το ξενοδοχείο «Ξενία» που κατασκευάστηκε το 1959 από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη, ηλικίας 93 ετών.

Για τα Ελλονοτουρκικά. Το 1999 κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα για θέματα τουριστικά . Όπως είπε Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι ανταγωνίστριες χώρες, αλλά οφείλουν να συνεργασθούν. Τα τελευταία χρόνια ανθεί ο τουρισμός από την Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι ανεβαίνει και η οικονομία της χώρας μας.

Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες μένουν κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τον πολιτισμό του τόπου που επισκέπτονται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννη Ανδρεάδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, οι κ.κ. Νίκος Στεφανής και Δημήτρης Κυριαζής, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, ο πρώην Νομάρχης Σάμου κ. Μανόλης Κάρλας και αρκετός κόσμος, ειδικά από το χώρο του τουρισμού.

Αλέξης Κομνηνός