Με κεντρικό   σύνθημα «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας» οι Σαμιώτες   κατέκλυσαν την Πλατεία Πυθαγόρα ενώνοντας τις φωνές με τους υπόλοιπους  κατοίκους της Λέσβου και της  Χίου  που πραγματοποίησαν  την ίδια ώρα συγκέντρωση  στα νησιά τους.

Με κλειστά καταστήματα και τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο οι Σαμιώτες διαμαρτυρηθήκαν  για άλλη μια φορά για τις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν  οι μετανάστες ζητώντας   τον απεγκλωβισμό τους , τη μη δημιουργία νέας δομής χιλιάδων μεταναστών  αλλά  μιας μόνο μικρής δομής καταγραφής όπου θα διαμένουν για λίγες ημέρες και μετά να μεταφέρονται σε δομές στην Ενδοχώρα με  ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης.

Στις 12 το μεσημέρι   ξεκίνησαν οι ομιλίες  με  πρώτον τον αντιπεριφερειάρχη  Σάμου Βασίλη Πανουράκη να παίρνει το λόγο . Τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού  καθώς   η αντοχή και η υπομονή των Σαμιωτών έχει εξαντληθεί.  Επίσης ανέφερε πως  πρέπει να αλλάξει η  εικόνα της Σάμου  και να παρουσιάζεται  ξανά ως ο τουριστικός προορισμός   στην Ευρώπη και όχι ως αποθήκη  ψυχών.

Στο ίδιο μήκος κύματος  ήταν και η ομιλία του Δημάρχου Δυτικής Σάμου Αλέκου Λυμπέρη ο οποίος δήλωσε με έμφαση ότι πρέπει να διαφυλαχτεί  ο τόπος συνολικότερα και να ελεγχθεί  ο ρόλος των ΜΚΟ στο νησί που προσπαθούν να  «μοιράσουν» μετανάστες σε ολόκληρο το νησί.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη παίρνοντας στην συνέχεια το λόγο επέρριψε  ευθύνες τόσο στην νυν όσο και στην  προηγούμενη κυβέρνηση  γιατί ακολουθούν την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., φτιάχνοντας νέο hotspot-κέντρο φυλακή, αδιαφορώντας, κοροϊδεύοντας και διαμορφώνοντας απαράδεκτες συνθήκες για τους κατοίκους και για πρόσφυγες-μετανάστες. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα! Ο σαμιακός λαός να αντιδράσει μαχητικά χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος και διεκδικώντας οριστικές λύσεις προς όφελος κατοίκων και προσφύγων-μεταναστών» τόνισε με έμφαση.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ   Σταμάτης Φιλιππής  ζήτησε  τον άμεσο  απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

«Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, που γλίτωσαν από την κόλαση των χωρών τους, και η ΕΕ με τις Κυβερνήσεις, τους έχουν εγκλωβίσει στα νησιά και στη χώρα σε μια άλλη κόλαση που δεν έχει τελειωμό , δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τον «πολιτισμό τους και τον ανθρωπισμό τους. Αναμφισβήτητα ο υπερπληθυσμός και όλη η κατάσταση δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στον ντόπιο πληθυσμό , αφού όσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , τόσο και η σημερινή της ΝΔ έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος η απεργιακή συγκέντρωση έκλεισε  με την ομιλία  του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου  Γιώργο Στάντζο  ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε να φυλάξει τα ανατολικά  σύνορα της  τοποθετώντας την FRONTEX  στα απέναντι τουρκικά παράλια. Τόνισε ότι οι Σαμιώτες δεν είναι   διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω μετατρέποντας το νησί τους σε ένα απέραντο χοτ-σποτ και  για το λόγο αυτό θα φτάσουν ως την Αθήνα αλλά και τις βρυξέλλες  για να μεταφέρουν το πρόβλημα  που αντιμετωπίζει το νησί λόγω του μεταναστευτικού. «Δε ζητάμε από την κυβέρνηση αντίδωρα αλλά αυτά που μας ανήκουν. Αποζημιώσεις για τα όσα έχουν χάσει οι σαμιώτες» δήλωσε .