Το προσωπικό της ΠΥ Σάμου και οι Εθελοντές πυροσβέστες (σχεδόν όλων των εθελοντικών κλιμακίων του νησιού) έδωσαν  μάχη με το χρόνο,  για να περιορίσουν τα μέτωπα, με σύμμαχό τους την εξασθένηση  των βορείων ανέμων.

 

Η πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις και με δεδομένο την απουσία των πυροσβεστικών αεροπλάνων αφού   που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, σε κανένα από τα νησιά του Β. Αιγαίου να μη σταθμεύει μόνιμα πυροσβεστικό   αεροπλάνο.

Επίσης το  πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στη Σάμο επιχείρησε μετά από μισή ώρα περίπου,  γεγονός που έκανε πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης που είχαν επωμιστεί εξολοκλήρου οι επίγειες δυνάμεις.

 

Ωστόσο λόγω της  γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς  σε περιοχή ιδιαίτερα τουριστική με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, αποφασίστηκε από τη  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  ν’ αποσταλούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία επιχείρησαν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω του ότι ήδη είχε αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι. Επίσης συνολικά επιχείρησαν  31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν  88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

 

Αργά το βράδυ έφτασε στη Σάμο ελικόπτερο Super Puma και C-130 που μετέφεραν προσωπικό της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το απόγευμα του Σαββάτου όμως ήταν δύσκολο και για τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.

Φυσικά η ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.

Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Στο κλειστό γυμναστήριο συντόνιζαν την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες.

 

 

Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν για την Ελευσίνα , ενώ στο αεροδρόμιο Σάμου, παρέμειναν  τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το μόνιμης στάθμευσης στη Σάμο, ένα από τη Χίο κι ένα από την Ελευσίνα.

Επίσης σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονταν ο Βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Σάμου, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης θα συνδράμει με αεροπορικά και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.

φωτογραφίες: Μάρκος Μένεγας