ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Σχετικά με την απόφαση παραχώρησης του κτιρίου του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρο» σε ιδιώτη

 

Στο Βαθύ της Σάμου υπάρχει ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο του 19ου αιώνα, το «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο». Μέχρι την ανακαίνισή του στέγαζε πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης και αυτή ήταν και η προοπτική του μετά το πέρας των εργασιών: να στεγάσει τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς τη πόλης, να αποτελέσει κύτταρο πολιτισμού και ερασιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη του Βαθιού που άλλωστε είναι φτωχή σε τέτοιους χώρους και υποδομές.

Το κτίριο είναι στην ιδιοκτησία της περιφέρειας και θα παραχωρούνταν στους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης. Ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε ως θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και αγνοώντας επιδεικτικά την πρόταση συλλόγων και φορέων για αναβολή και ενημέρωσή τους, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η παραχώρησή του μέσω ΣΔΙΤ στο «Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την πρόληψη των σθενών γήρατος». Σημειώνουμε ότι το αντικείμενο της μακροζωίας αφορά το νησί της Ικαρίας όπου είχε απορριφθεί σχετική πρόταση τα προηγούμενα χρόνια και όχι τη Σάμο και πως στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχει παραχωρηθεί και άλλο κτίριο στο νησί.

 

Πως τοποθετείται η κυβέρνηση:

  1. Στην απόφαση αυτή του περιφερειακού συμβουλίου;
  2. Στο αίτημα ανάκλησης της απόφασης αυτής και παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου στους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης της Σάμου, όπως προοριζόταν και όχι σε ιδιώτη;

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης