Αθήνα, 9 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οι εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού και τρομοκράτηση από τη διοίκηση

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται πέρα από το προβλεπόμενο ωράριο τους, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και ζητούν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να σταματήσει να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν «Στις 24-2-2021, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου έστειλε έγγραφο προς τους Διευθυντές, τους Υποδιευθυντές και τους Τομεάρχες των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όπου αναφέρει την μη τήρηση ωραρίου εργασίας από τους εργαζόμενους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει ξεκάθαρη θέση που είναι η τήρηση του ωραρίου από όλους τους εργαζόμενους. Η υπηρεσία πρέπει να είναι το ίδιο αυστηρή στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, αφού γνωρίζει ότι πολλοί συνάδελφοι  εργάζονται πέρα από το ωράριο τους με εφημερίες, on call (σε κλήση) καλύψεις και  υπερωρίες, προκειμένου να καλυφτούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν λόγο έλλειψης προσωπικού, για να μείνουν ανοιχτά τα τμήματα και οι μονάδες του Νοσοκομείου, ενώ η αμοιβή τους είναι αντίστοιχη με τις ώρες που καλύπτουν .

Η Διοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των υπηρεσιών του Νοσοκομείου να χορηγήσει στους εργαζομένους τις ειδικές άδειες που δικαιούνται, καθώς και τα εκατοντάδες ωφελούμενα ρεπό. Καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου να σταματήσει να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, με πρόταση της προς τον αρμόδιο Υπουργό να αρχίσει να χορηγεί κανονικές άδειες και περασμένων ετών που οφείλει στο προσωπικό, διότι αυτό έχει επέλθει πλέον σε μαζική εξουθένωση.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν θα επιτρέψουν να χαθεί ούτε μία μέρα από τις άδειες και τα ρεπό που τους οφείλονται, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν και καλύπτουν τα μεγάλα κενά  που υπάρχουν. Η Διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν για την στελέχωση του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας ποιοτική περίθαλψη στο λαό του νησιού, την ψυχική και σωματική υγεία των υγειονομικών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίες.»

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 1. Είναι ενήμερος για τη συγκεκριμένη καταγγελία;
 2. Πόσους ιατρούς και νοσηλευτές απασχολεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο;
 3. Πόσες κενές οργανικές θέσεις ιατρών υπάρχουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και ποιες ειδικότητες αφορούν;
 4. Πόσα άτομα απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις και πόσα κενά υπάρχουν;
 5. Ποια τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζόμενους τα τελευταία 2 χρόνια;
 6. Πόσες οφειλόμενες μέρες αδείας έχουν οι εργαζόμενοι από το 2021;
 7. Πόσες ώρες υπερωρίας καταγράφονται μηνιαίως από τους εργαζόμενους από την έναρξη της πανδημίας και μετά;
 8. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να πάρουν το συντομότερο τις άδεις και τα ρεπό τους οι εργαζόμενοι;
 9. Προβλέπονται άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο συγκεκριμένου νοσοκομείου και αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
 10. Ποια η στάση της Διοίκησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων;
 11. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να διερευνηθεί αν όντως η Διοίκηση εκφοβίζει τους εργαζόμενους;

.                                   Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα