Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Στον πρόσφατο απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επεσήμανε, για μια ακόμη φορά, ότι όταν δεν υπάρχει σχέδιο όσες και όποιες δράσεις κι αν υλοποιηθούν είναι καταδικασμένες,εκ προοιμίου,να αφήσουν μηδενικό ή ελάχιστο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Ταυτόχρονα επισημάναμε ότι χωρίς πιεστικές παρεμβάσεις – διεκδικήσεις προς τη Κεντρική Κυβέρνηση για θέματα που είναι δική της αρμοδιότητα είναι αδύνατον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επιταχύνει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς ώστε να συγκλίνει ουσιαστικά προς τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο και ζητούμε  η Περιφερειακή Αρχή να τοποθετηθεί δημόσια για τα παρακάτω θέματα-διεκδικήσεις:

– Αύξηση των πιστώσεων από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέχρι του ύψους της χρηματοδότησης για την οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση προς τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή (660 εκ €).

– Εφαρμογή,  το γρηγορότερο δυνατόν, του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά αφού πλέον έχει υιοθετηθεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει αυτή τη δυνατότητα (ΕΕ 2022/542)

–  Επιτάχυνση των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της αύξησης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Επίσης να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων τέτοιας έκτασης όπως αυτή που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα

-Επέκταση του προγράμματος επιδότησης των καυσίμων μέσω του ΜΙ σε όλα νησιά για να υπάρξει μείωση της ενεργειακής  επιβάρυνσής τους

– Αύξηση των επιδοτήσεων για τη στήριξη των μικρών νησιών του Αιγαίου (ΕΕ 229/2013) με πρώτες ύλες και προϊόντα ώστε να επιβιώσουν οι αγροτικές επιχειρήσεις τους

– Εξίσωση της σεισμόπληκτης Σάμου με την ισότιμη, επιτέλους, υπαγωγή της,  σε όλες τις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και ισχύουν σε Εύβοια, Κρήτη και Θεσσαλία καθώς και στα ανάλογα χρηματοπιστωτικά προγράμματα και ενισχύσεις όπως πχ. η  επιχορήγηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΑΔΑ Ψ8ΥΞ46ΜΤΛΡ-90Κ / 4/4/2022) από τα οποία, δυστυχώς,έχει, προκλητικά, εξαιρεθεί.

Η Σάμος αλλά και η Βρίσα δικαιούνται την συνεχή και αμέριστη  φροντίδα του κράτους για να επουλώσουν τις πληγές τους και αυτή πρέπει να είναι  αντίστοιχη των αναγκών και τουλάχιστον ισοδύναμη με όσα παρέχονται  σε άλλες περιοχές της χώρας  που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Τονίζουμε και υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα του σεισμού της Σάμου εκκρεμεί επίσκεψη των εκπροσώπων του Περιφερειακού μας Συμβουλίου  στη Κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής,  σε εφαρμογή απόφασης του Οργάνου από τον  Φλεβάρη του 2021.

–  Άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών με υλοποίηση των αναγκαίων έργων πυροπροστασίας στα νησιά ώστε να μην συμβούν όσα έγιναν στους Βουρλιώτες Σάμου πριν μερικές ημέρες, πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος..

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι διατεθειμένη να στηρίξει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο τέτοιες  διεκδικήσεις και  προσπάθειες  όπως άλλωστε έπραξε και  τον περασμένο Φεβρουάριο  στην περίπτωση των κινητοποιήσεων για την ακύρωση της πολιτικής  της κυβέρνησης για τη δημιουργία υπερδομών-φυλακών στα νησιά μας με την συνεισφορά της στην διαμόρφωση ισχυρής διαπαραταξιακής πλειοψηφίας ενάντια σ’ αυτές τις απαράδεκτες και επιζήμιες για τον τόπο μας επιλογές .

Μυτιλήνη 11/4/2022

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Γιούλα Αργυρούδη

Μανώλης Κάρλας

Μαρία Νικολάρα

Γιάννης Σπιλάνης