ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας και θρησκευμάτων και Υγείας

 

Θέμα: Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξεταζόμενοι σε αθλήματα και ειδικά μαθήματα.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετεη αγωνία χιλιάδων γονέων και μαθητών είναι μεγάλη ειδικά αυτών της Γ΄ Λυκείου που φέτος σε ιδιαίτερες συνθήκες θα εξεταστούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Η λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων βρέθηκε στην επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτήν τη φάση είναι ανοιχτά τα Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα, τα Λύκεια εκτός των κόκκινων περιοχών. Όμως, παραμένουν κλειστά τα καλλιτεχνικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια), επειδή οι εκπαιδευτικοί ανήκουν και στα δύο σχολεία.

Ταυτόχρονα, προβληματίζουν ολοένα και πιο έντονα τα ζητήματα της απαξίωσης του σχολικού μαθήματος σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μαθητές με βάση και τις κοινωνικές και μορφωτικές τους «αποσκευές», η επίδραση στην ψυχολογία τους. Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο, την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» από φέτος για την Α’ Λυκείου, τον καθορισμό βάσης εισαγωγής από τα ΑΕΙ και τον περιορισμό των επιλογών στο μηχανογραφικό (θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021 – 2022), δημιουργούν ακόμα περισσότερο άγχος στους μαθητές.

Σε αυτές τις ήδη ιδιαίτερες συνθήκες οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που  είναι υποψήφιοι  για τα ΤΕΦΑΑ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, του Λιμενικού Σώματος, δεν έχουν δυνατότητα να  προπονηθούν δηλαδή να ετοιμαστούν για τη δοκιμασία των αθλημάτων με συγκεκριμένα όρια, που συμπεριλαμβάνονται στις εξετάσεις τους για την είσοδο στις σχολές.

Παράλληλα η υποχρέωση των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων σε τηλεκπαίδευση έχει απομακρύνει από τις εργαστηριακές τάξεις όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα. Το ίδιοι συμβαίνει και με τους σπουδαστές των ωδείων και λοιπών καλλιτεχνικών σχολών οι οποίοι αδυνατούν να επικοινωνήσουν δια ζώσης με τους εκπαιδευτικούς τους. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα απαιτούν ειδική προετοιμασία, την οποία οι μαθητές δεν είναι δυνατόν να κάνουν εξ αποστάσεως.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙοι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την εξέταση των αθλημάτων και των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους της Γ΄ Λυκείου δεδομένου ότι δεν μπορούν να προετοιμαστούν.
  • Την εξέταση του γραπτώς εξεταζόμενου μαθήματος Μουσική Αντίληψη και Γνώση, γιατί η εξεταστέα ύλη δεν είναι με σαφήνεια προσδιορισμένη, ενώ είναι ιδιαίτερα εκτενής και μάλιστα συμπεριλαμβάνει βιβλιογραφία η οποία δεν διδάσκεται πλέον στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά και την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκειακών τάξεων.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Γκιόκας Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης