ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Πολύ σοβαρά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή.

Το νοσοκομείο δεν έχει μόνιμους παιδίατρους (παρά μόνο μία παιδίατρο με ειδική εργασιακή σχέση μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ, και έναν παιδίατρο επικουρικό, δηλαδή με σύμβαση, ο οποίος και παραιτήθηκε). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται με άμεση διακοπή η λειτουργία τόσο της Παιδιατρικής όσο και της Μαιευτικής Κλινικής, κατ’ επέκταση, αφού η παρουσία τους είναι απαραίτητη τόσο κατά τη διάρκεια τοκετού και καισαρικής τομής όσο και για το χρονικό διάστημα που παραμένουν τα νεογνά στην κλινική. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, δε γίνονται πλέον τακτικοί και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά. Επίσης, λόγω των συνολικότερων ελλείψεων του Νοσοκομείου κινδυνεύουν με κλείσιμο και άλλα τμήματα όπως το Ακτινοδιαγνωστικό, το Ωτορινολαρυγγολογικό και το Αναισθησιολογικό.

Στα παραπάνω προστίθενται οι μονήρεις ιατρικές ειδικότητες αλλά και το ελάχιστο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η Μαιευτική Κλινική λειτουργεί με ελάχιστες μαίες και με δυο μόνο νοσηλεύτριες. Όσοι έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό δεν έχουν αντικατασταθεί. Μια νοσηλεύτρια καλύπτει ταυτόχρονα δυο και τρία τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Μ.Ε.Θ. με τέσσερις γιατρούς έχει αναπτύξει τέσσερα κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελάχιστο και πολύ κάτω από το προβλεπόμενο όριο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου όπως η Παθολογική Κλινική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική, το Αναισθησιολογικό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με μία νοσηλεύτρια στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια και το Σαββατοκύριακο. Η πρωινή βάρδια του Ακτινολογικού λειτουργεί με ένα εργαζόμενο.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στα τμήματα του Νοσοκομείου, στην τεχνική και διοικητική υπηρεσία, στα εργαστήρια.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, όλοι οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι και εξουθενωμένοι. Κινδυνεύει η υγεία τους από την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και από τα ελλειπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Σε όλα τα παραπάνω έχει προστεθεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που με ευθύνη της η κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους στο νησί χιλιάδες μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και όλοι αυτοί συρρέουν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις και θεραπείες, αφού με ευθύνη της κυβέρνηση και των αρμοδίων υπουργείων δεν έχουν στελεχώσει ιατρείο μέσα στο hot-spot, ώστε να τους παρέχονται τα στοιχειώδη, όπως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλίσει την άμεση πρόσληψη παιδιάτρων για να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια η Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική καθώς και αναισθησιολόγων, ωτορινολαρυγγολόγων και ακτινοδιαγνωστών;
  2. Με πιο τρόπο θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων;

 

Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

Γιώργος Λαμπρούλης

Μανώλης Συντυχάκης