Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

Ερώτηση για τα προβλήματα σε στρατόπεδα της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) κατέθεσαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση είναι η εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλήματα αναφέρονται σε στρατόπεδα και φυλάκια της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Σάμο και την Ικαρία. Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανυπαρξία προληπτικών τεστ, ειδικότερα μάλιστα σε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα μέσα σε μονάδες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το στρατόπεδο υποδοχής οπλιτών, όπου κατά την παρουσίαση κάθε σειράς, υπάρχουν έντονα φαινόμενα συνωστισμού. Τα υλικά για την απολύμανση χώρων του στρατοπέδου, όπως θάλαμοι, εστιατόρια και τουαλέτες, είναι ασήμαντα ως ανύπαρκτα. Ακόμη οι κουβέρτες στους θαλάμους των οπλιτών είναι βρώμικες και παρά τις διαμαρτυρίες των φαντάρων κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πλύσιμό τους.Επισημαίνουν ακόμη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε κτίρια στρατοπέδων από τον μεγάλο σεισμό που εκδηλώθηκε στις 30 Οκτώβρη 2020, στην περιοχή της Σάμου.

Όπως αναφέρουν, αρκετά κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, ελλείψει άλλων και πολλά από αυτά έχουν επιδιορθωθεί με γρήγορες διαδικασίες, κάτι που επισημαίνουν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για καψώνια που γίνονται σε στρατόπεδα, ειδικότερα στις Ειδικές Δυνάμεις με το πρόσχημα, “ήταν επιλογή σας να έρθετε στις Ειδικές Δυνάμεις και σε όποιον δεν αρέσει να φύγει”.

Τέλος διαμαρτύρονται οι στρατευμένοι ότι δεν χορηγούνται οι φοιτητικές άδειες που δικαιούνται. Τη στιγμή μάλιστα που οι εξετάσεις διενεργούνται διαδικτυακά και απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, χώρος και χρόνος για την προετοιμασία των φοιτητών που είναι στρατευμένοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πραγματοποίηση τεστ κορονοϊού στους στρατευμένους και τα μόνιμα στελέχη, καθώς και τον άμεσο εμβολιασμό τους;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ύπαρξη των αναγκαίων μέσων και υλικών απολύμανσης, καθώς και μέτρων καθαριότητας των μονάδων της 79ης ΑΔΤΕ;
  • Μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους θαλάμους και στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού;
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τα καψώνια στην 79η ΑΔΤΕ;
  • Να δοθούν φοιτητικές άδειες σε όσους δικαιούνται, να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους από και προς τη μονάδα τους καθώς και την πραγματοποίηση τεστ πριν την ένταξή τους στις δραστηριότητες της μονάδας;

2. Υπάρχουν κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται; Πόσα κτίρια χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα και ποια από αυτά έχουν πάρει πιστοποιητικό καταλληλότητας;».