Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Επαναφορά των αποδοχών των γιατρών του Ε.Σ.Υ. στα επίπεδα προ των περικοπών

Όπως γνωρίζετε, οι αποδοχές των ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές με τους νόμους 4093/2012 της κυβέρνησης της ΝΔ και το νόμο 4472/2017 της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η αμοιβή της εφημεριακής απασχόλησης παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι για κάθε ώρα εφημερίας ο ειδικευόμενος γιατρός αμείβεται με 4,48 ευρώ μεικτά, τα οποία μάλιστα φορολογούνται δύο φορές.

Οι γιατροί των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, τα 2,5 χρόνια πανδημίας αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και στις πολιτικές που μετατρέπουν την Υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για το λαό. Έχουν στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Δουλεύουν με αυταπάρνηση, σε συνθήκες εντατικοποίησης και τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Χωρίς αυτούς το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Πολλές φορές καλούνται να επιτελέσουν καθήκοντα ξένα προς την ειδικότητα τους, ενώ οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και από τη μία πόλη στην άλλη, για να καλυφθούν όπως –όπως με μπαλώματα τα κενά στο σύστημα υγείας, είναι πλέον καθεστώς.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν εκδηλώνεται πλέον ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς, για τις λιγοστές θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύσσονται. Ένας από τους λόγους είναι ότι ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα το κόστος διαβίωσης (στέγαση, σίτιση) είναι αρκετά αυξημένο.

Επίσης, γιατροί που ήδη εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας δε μονιμοποιούνται και εξαναγκάζονται στο απαράδεκτο καθεστώς του “επικουρικού” και άλλων μορφών προσωρινής απασχόλησης.

Με δεδομένο ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, είναι τουλάχιστον 6000. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι γιατροί λόγω των εργασιακών, οικονομικών και επιστημονικών συνθηκών εξωθούνται στην επιλογή της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα η πατρίδα μας να αιμορραγεί σε πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό. Με δεδομένο ότι η δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, δια του Συμβουλίου της Επικράτειας αποφάσισε (αποφάσεις ολομέλειας 431/2018 και 1408/2022) ότι οι περικοπές των μισθών των Νοσοκομειακών Γιατρών είναι αντισυνταγματικές,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

-Εάν και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των Νοσοκομειακών Γιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

-Εάν και πότε προτίθεται να αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας που δίκαια τα διεκδικούν.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης