Η Λαϊκή Συσπείρωση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 7 – 7 – 2023,  κατέθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:

1)ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ

Οι Μυτιληνιοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση τα οποία όσο προχωρά το καλοκαίρι αναμένεται να επιδεινωθούν. Ήδη διακόπτεται η υδροδότηση το βράδυ για να μπορούν να παίρνουν νερό και οι πάνω γειτονιές. Αυτό σε συνδυασμό με το γνωστό θέμα του αρσενικού που φιλτράρεται με ταχύτητα 50 κυβικά την ώρα (μικρή σε σχέση με τις ανάγκες), εντείνουν το πρόβλημα. Παράλληλα χάνονται δεκάδες κυβικά νερό κάθε μέρα, στο έργο –σκάνδαλο κακής κατασκευής του νέου δικτύου. Δυστυχώς πάνω από 6 χρόνια η κατάσταση παραμένει και δεν προχωράει η αποκατάσταση – ανακατασκευή του.

Επίσης η λιμνοδεξαμενή που θα μπορούσε να συμβάλλει σε καταστάσεις ανάγκης είναι σχεδόν άδεια, χωρίς συντήρηση που βάζει σε κίνδυνο τη μεμβράνη αν δεν καθαριστεί σύντομα, ενώ τακτική συντήρηση χρειάζεται και το διυλιστήριο για να μην αχρηστευθεί. Υπάρχει επιπλέον το ερώτημα γιατί στη φωτιά τα ελικόπτερα έπαιρναν νερό από τη λιμνοδεξαμενή και όχι από τη θάλασσα τη στιγμή  που ήταν λιγοστό και τραβούσαν λάσπη.

Ρωτάμε την δημοτική αρχή, πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χωριού και συγκεκριμένα:

 1) τι θα γίνει με την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο αποκατάστασης – ανακατασκευής του νέου δικτύου ύδρευσης του χωριού;

2) Υπάρχει σχεδιασμός για ανάδειξη και μάστευση επιφανειακών πηγών για την ενίσχυση της υδροδότησης του χωριού;

3)Τι θα γίνει μες τη συντήρηση της λιμνοδεξαμενής και του διυλιστηρίου της καθώς και σε πρόσθετα έργα μάστευσης εποχιακών νερών για να είναι πλήρης τόσο για την άρδευση , όσο  και για την ύδρευση σε περιπτώσεις ανάγκης;

 

2)ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΝΑΚΑ

1)Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν είναι κατεστραμμένη η αντλία στη δεξαμενή ύδρευσης Παλαιοχωρίου Βουρλιωτών, χωρίς μέχριο τώρα να έχει προχωρήσει η αντικατάστασή της. Η πρόχειρη λύση να δίνεται νερό από τη δεξαμενή των Αυλακίων, καταντάει προβληματική για το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα και στους δύο οικισμούς.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή, που οφείλεται αυτή η κωλυσιεργία και πότε πρόκειται να αντικατασταθεί η κατεστραμμένη αντλία.

2)Παράλληλα για τη περιοχή Παλαιοχωρίου, μιλάμε χρόνια ολόκληρα σε «ώτα μη ακουόντων»  για ένα αναγκαίο και όχι ιδιαίτερα δαπανηρό έργο ενός σύγχρονου κλειστού συστήματος άρδευσης της περιοχής και ιδιαίτερα στο τμήμα από πηγή Πνακά μέχρι τη ανοιχτή δεξαμενή – στέρνα. Και ενώ σε τελευταία ερώτησή μας  υποσχεθήκατε απάντηση, τελικά μέσω του αρμόδιου υπαλλήλου πληροφορηθήκαμε ότι έχει βγει έργο να ανεβάζει το νερό της Πνακάς στο χωριό. Δηλαδή «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»…

Ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει: Πως θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα της περιοχής στην άρδευση , δικαίωμα ιστορικά απαράγραπτο και αναγκαίο;

 

3)ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΣΤΟΥ ΓΑΓΚΟΥ

Στη πλάζ Γάγκου τη μοναδική που έχουν σε κοντινή απόσταση οι δημότες που ζουν στη πόλη, φέτος παρουσιάζεται το φαινόμενο να καταστρατηγείται απροκάλυπτα η νομοθεσία που αφορά την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών για εκμετάλλευση. Τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος, σε βαθμό που για περπατήσει κανείς πρέπει να κάνει ζιγκ – ζάγκ  ανάμεσα στις ξαπλώστρες. Με συνέπεια άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν να μην έχουν τον παραμικρό χώρο να απλώσουν την πετσέτα τους.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή:

Τι ορίζει ο νόμος για τον ελεύθερο χώρο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε παραλία. Έχει αλλάξει κάτι;

Γιατί δεν τηρείται το ποσοστό που προβλέπεται και τι σκοπεύει να κάνει άμεσα ο δήμος για να τηρηθούν τα νόμιμα;

 

4) ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προχθές έκαναν την εμφάνισή τους  πάνω από την Ταξιαρχία, περπατώντας στο δρόμο ανενόχλητα. Η κατάσταση δε, στα ορεινά είναι απερίγραπτη. Δεν αφήνουν καλλιέργεια που να μην προκαλέσουν ζημιές. Επιτέλους!!! Πρέπει και ο δήμος να κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Το θήραμα αυτό δεν είναι ενδημικό. Δεν υπήρχε στη Σάμο. Κάποιοι τα εγκατέστησαν εδώ κι’ απ’ ότι φαίνεται φροντίζουν για την αναπαραγωγή και τον εμπλουτισμό του είδους.

Αν αληθεύουν μάλιστα πληροφορίες ότι έχουν μοιράσει τον Καρβούνη σε βιλαέτια για το κυνήγι τους, τότε το πράγμα παίρνει άλλες διαστάσεις. Διαστάσεις αποίμενης κτηνοτροφίας και παράνομης εκμετάλλευσης του θηράματος.

Πρέπει άμεσα να επικηρυχθεί από τη δασική υπηρεσία ή να ενταχθούν οι ζημιές από αγριογούρουνα στον ΕΛΓΑ με 100% αποζημίωση.

Πάντως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί , διότι βάζουμε την ασφάλεια των κατοίκων σε κίνδυνο, γιατί είναι θέμα χρόνου να έχουμε ανθρώπινο θύμα είτε από τα ζώα, ή όπως ήδη ακούγεται από αρκετούς,  να αρχίσει το ανεξέλεγκτο ντουφεκίδι με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Εμείς προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση και πρώτα απ’ όλους την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της: Όποιοι σήμερα κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα θα είναι υπόλογοι για τις συνέπειες της αδράνειάς τους.