Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ.

 

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                    Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

 

ΘΕΜΑ:           «Έντονες ανησυχίες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε.»

 

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Κάτοικοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, μας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τοπικά Μ.Μ.Ε. και αναφέρονται στο νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτικών εκπροσώπων της Περιφέρειάς τους, το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε., εγείρει σοβαρό θέμα εθνικής κυριαρχίας για τα νησιά τους, καθώς, σύμφωνα με αυτό, προορίζονται να μετατραπούν σε “ουδέτερη ζώνη” της Ε.Ε. Ζητούν οι ως άνω να μεσολαβήσουμε, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από την ελληνική Πολιτεία για το παραπάνω πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά στο μέλλον της Περιφέρειάς τους.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παράσχετε τις απαραίτητες διευκρινήσεις προς τους κατοίκους της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου για το νέο σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε., ιδίως, όπου αφορά στην μετατροπή της περιοχής τους σε “ουδέτερη ζώνη” της Ε.Ε; Αν ναι, επαληθεύονται τα άνω περιγραφόμενα και ποιες είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα κυοφορούμενα σχέδια περί ουδετεροποίησης και απόσχισης από την ελληνική εθνική κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με το αίτημα για άμεση στελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου με το απαραίτητο προσωπικό, για την διαχείριση της αυξημένης παρουσίας μεταναστών και προσφύγων.

Αναλυτικά:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                    Θεσσαλονίκη, 26/03/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

 

ΘΕΜΑ:           «Ζητούν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου την άμεση στελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Με επιστολή τους, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου ζητούν την άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου. Αναλυτικά, η επιστολή τους αναφέρει τα εξής: «…α) Οι Διευθύνσεις δικαιοδοσίας της Γ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, μέχρι τον Νοέμβριο του έτους 2020 ενισχύονταν με αστυνομικό προσωπικό, για τη διαχείριση της αυξημένης παρουσίας μεταναστών και προσφύγων. Λόγω της στελέχωσης των Δ.Α. Λέσβου, Χίου και Σάμου με 580 Συνοριακούς Φύλακες, ο αριθμός των εν λόγω Αστυνομικών σταδιακά μειώνεται. β) Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1/7433/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2219/Β/10-6-2019) «Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης» προβλέπεται στα Κ.Υ.Τ., μεταξύ άλλων, να λειτουργούν: α) Κλιμάκιο Ταυτοποίησης και Εξακρίβωσης Ιθαγένειας με αρμοδιότητα την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των πολιτών τρίτων χωρών, την εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειάς τους, την καταγραφή και συμπλήρωση του εντύπου screening, τη λήψη και καταχώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφίας, την παραγωγή της έκθεσης εξακρίβωσης. β) Κλιμάκιο εξωτερικής φύλαξης και ασφάλειας με αρμοδιότητα την εξωτερική και εσωτερική φύλαξη και ασφάλεια του Κέντρου και ειδικότερα τον σωματικό έλεγχο των νεοεισερχομένων και τον έλεγχο των αποσκευών τους, τον έλεγχο των επισκεπτών, προσωπικού υπηρεσιών, οργανισμών και οργανώσεων που έχουν σχέση με το Κ.Υ.Τ., τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ερευνών σε όλους τους χώρους του Κ.Υ.Τ., την εσωτερική φρούρηση και επιτήρηση των ασφαλών περιοχών για τα ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτες ομάδες, την εκτέλεση πεζών περιπολιών εσωτερικά του Κέντρου για την τήρηση της τάξης και την πρόληψη παράνομων ενεργειών, την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας και του σχεδίου εκκένωσης του Κέντρου, την επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρής διασάλευσης της τάξης ή σε άλλες περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης, με βάση τους κανόνες της αστυνομικής τακτικής, τις διατάξεις του Π.Κ. και Κ.Π.Δ., την τήρηση βιβλίου συμβάντων και την υποστήριξη για άμεση παραπομπή και μεταφορά των ενδιαφερομένων στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα/Τμήμα Ασφαλείας, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε περίπτωση αναφοράς περί τέλεσης αξιόποινης πράξης, εφόσον η πράξη διώκεται μετά από έγκληση, σχετικά με τη δυνατότητα προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη και τη σχετική διαδικασία και την άμεση ενέργεια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα Κλιμάκια αυτά προβλέπεται να στελεχώνονται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

  1. Είναι προφανές ότι τυχόν σχεδιαζόμενη στελέχωση των εν λόγω κλιμακίων αποκλειστικά με Συνοριακούς Φύλακες θα προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία των Κ.Υ.Τ., λαμβάνοντας υπόψη τη μόλις δίμηνη εκπαίδευσή τους και την έλλειψη εμπειρίας τους. Η παρουσία ενός αναγκαίου αριθμού Αστυνομικών σε κάθε κλιμάκιο είναι απαραίτητη για τη συνδρομή στο έργο των Συνοριακών Φυλάκων. Σε περίπτωση που σταματήσουν να αποσπώνται Αστυνομικοί στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στο ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις λοιπές καθημερινές ανάγκες διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών (γραφειοκρατική διαχείριση αλλοδαπών, έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, σχηματισμός δικογραφιών, φύλαξη και μεταγωγές κρατουμένων κλπ.).
  1. Σημειώνεται ιδίως το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Σάμου. Στη Λέσβο υπάρχουν πενήντα έξι (56) κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι πενήντα (50) στους βαθμούς από Αστυφύλακα μέχρι Ανθυπαστυνόμου. Στη Σάμο υπάρχουν ενενήντα επτά (97) κενές οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, η πλειοψηφία των οποίων στους βαθμούς από Αστυφύλακα μέχρι Ανθυπαστυνόμου (185 παρόντες σε σύνολο 275 οργανικών θέσεων). Ακόμα και στη Χίο υπάρχουν είκοσι μία (21) κενές οργανικές θέσεις.
  1. Από το μειωμένο αυτό προσωπικό, ήδη αναζητούνται επιθυμούντες να στελεχώσουν ως επικεφαλής-διμοιρίτες τις Διμοιρίες και τις Ομάδες Επιχειρησιακής Ετοιμότητας που θα συγκροτήσουν οι Συνοριακοί Φύλακες, γεγονός που θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Δ.Α. Λέσβου, Χίου και Σάμου.
  1. Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η συνέχιση των αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού, για τη στελέχωση των αντίστοιχων κλιμακίων των ΚΥΤ με το ελάχιστο αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Σάμου με επιπλέον Αστυνομικούς (ανακριτικούς υπαλλήλους) για την στελέχωση των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους».

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην αναγκαία στελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Λέσβου, Χίου και Σάμου;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ