Με λύπη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε ότι η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία της Σάμου για να μη συμμετέχουν τα προσφυγόπουλα, έχει οδηγήσει κάποιους να υπερβούν τα εσκαμμένα.

Μη αντέχοντας την διαφορετική άποψη από την δική τους, που συνοψίζεται στην αποχή των ντόπιων παιδιών από τα σχολεία μέχρι που να φύγουν από αυτά τα προσφυγόπουλα, κάνουν τηλεφωνήματα απειλώντας και εκβιάζοντας αυτούς που έχουν διαφορετική γνώμη και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους και όλο το σαμιώτικο λαό αυτές τις ενέργειες γιατί σπέρνουν το δηλητήριο του φασισμού και ρατσισμού στο νησί μας. Αν πιστεύουν, αυτοί που το κάνουν, ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν την άλλη άποψη και θα κλείσουν στόματα, τους βεβαιώνουμε ότι πλανώνται πλάνη οικτρά.

Τέτοιες ενέργειες μας ατσαλώνουν ακόμα περισσότερο γιατί δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μέχρι που να εκλείψουν.

Καλούμε τους γονείς να σκεφτούν ψύχραιμα και να μην επιτρέψουν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με πρακτικές που τα δηλητηριάζουν όπως η αποχή από το σχολείο επειδή σε αυτό θα φοιτήσουν – σε άλλο ωράριο – μια χούφτα παιδιά ταλαιπωρημένα και διωγμένα από το πόλεμο και τη φτώχεια, αναγκασμένα να ζουν στα κολαστήρια των hotspot.

Να απομονώσουν τις υστερικές ρατσιστικές μειοψηφίες που σπέρνουν το φόβο και το μίσος απέναντι σε μικρά παιδιά.

Μέσα από τους συλλόγους γονέων να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα για όσο διάστημα θα παραμείνουν στο νησί μας και να βάλουν στο στόχο της διαμαρτυρίας τους τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί και τη χώρα και να απαιτήσουν:

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους – έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Διασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού  και βοηθητικού προσωπικού και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων αλλά και για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.

Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.

Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Να κλείσει τώρα το Hotspot, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο.

Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και σίτισης και από εκεί με ευθύνη του κράτους σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή πόσο μάλλον όσοι είμαστε και γονείς.

Η Διοίκηση