ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έως της Παρασκευή 21 Δεκέμβρη πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων του 2018. Για να πάρει κάποιος το Δώρο Χριστουγέννων αρκεί να εργάστηκε μέσα στο διάστημα από 1η Μάη έως Δεκέμβρη του 2018. 

 

Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Επίδομα Αδείας και το Δώρο Πάσχα, είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες, επισιτισμός, καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ) ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μερικής, πλήρους ή εκ περιτροπής απασχόληση, ημερομίσθιοι ή με μισθό κλπ).

 

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται σε χρήμα και όχι σε είδος. Δεν είναι προαιρετικό (κατά τον ισχυρισμό κάποιων εργοδοτών), αλλά υποχρεωτικό, δεν ισχύουν «συμφωνίες-εκβιασμοί» ότι δεν θα καταβληθεί ή θα «ενσωματωθεί» στο μηνιαίο μισθό.

 

Κάθε τέτοιου είδους πρακτική, «συμφωνία» ή ακόμη και «παραίτηση» του εργαζόμενου από το δικαίωμα του, είναι άκυρη και υπάρχουν νομικές κυρώσεις για τον εργοδότη και αυτόφωρη διαδικασία με παρέμβαση του εισαγγελέα, μετά από καταγγελία, εάν το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έως την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη.

 

Όσοι έχουν εργαστεί από 1/5/2018 έως τέλος του 2018 παίρνουν έναν επιπλέον μισθό αν αμείβονται με μισθό ή 25 μεροκάματα αν αμείβονται με μεροκάματο. Μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασιακής σχέσης παίρνουν όσοι εργάστηκαν μέρος της παραπάνω περιόδου.

 

Τέλος με βάση το παραπάνω τονίζουμε ότι κανείς εργαζόμενους δεν υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα του Δώρου που του καταβλήθηκε για κανέναν λόγο.

 

 

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους εργαζόμενους που δεν τους καταβάλουν ή τους υποχρεώνουν οι εργοδότες τους να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων να το καταγγείλουν στο σωματείο τους ή στο Εργατικό Κέντρο Σάμου αμέσως.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ