Την αυστηροποίηση των μέτρων για τις παιδικές κατασκηνώσεις εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα

Την αυστηροποίηση των μέτρων για τις παιδικές κατασκηνώσεις εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα.

Ειδικότερα, αναμένεται να εισηγηθεί την διεξαγωγή μοριακού τεστ ή rapid στην είσοδο της κατασκήνωσης και κατά την παραμονή εκεί να γίνονται τακτικοί έλεγχοι με self-test.

Το θέμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών μετά και την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατασκηνώσεων όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού ήταν αυτές στα Χανιά, τη Χαλκιδική, το Καπανδρίτι Αττικής και το Σοφικό Κορινθίας.

Μάλιστα ορισμένες εξ αυτών μπορεί να φιλοξενούν ακόμη και 1.500 άτομα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για μια ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων δεδομένης και της μετάλλαξης «Δέλτα» που τείνει να επικρατήσει.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι αν χρειαστεί στις κόκκινες περιοχές θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test», είπε.  Για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι πολλαπλοί συναγερμοί που ισχυροποιούν τη θέση ότι αντιμετωπίζουμε ήδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας της COVID-19 ηχούν στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.

Εκτός από τον υψηλό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αυξήθηκε κατακόρυφα ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού αλλά και το ποσοστό των θετικών τεστ. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω εξάπλωση του κύματος με αρκετές χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση τον Αύγουστο, το οποίο, αν και προς το παρόν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τους νέους, δεν αποκλείεται να πλήξει και τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες και πολιτεία τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα όσοι το έχουν αμελήσει ή διστάζουν, ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Πηγή: kathimerini.gr