Κο Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κο. Μανώλη Κουτουλάκη

Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι νησιώτες έχουν τα τελευταία χρονιά βρεθεί απέναντι σε τεράστια   προβλήματα για τα οποία αγωνίστηκαν, πολλές φορές χωρίς ουσιαστική βοήθεια, και είχαν τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους. Μνημόνια που η νησιωτικότητα τα έκανε ακόμη ποιο δύσκολα, το μεγάλο πρόβλημα με την αμέτρητη ζημιά στον τουρισμό και την τοπική οικονομία ευρύτερα, το μεταναστευτικό. Οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και για τους Σαμιώτες οι επιπτώσεις του φονικού σεισμού.

 

Σήμερα, με πολλά από τα παραπάνω προβλήματα να συνεχίζουν τις αρνητικές συνέπειες  τους, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα: την αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγο της αύξησης των ακτοπλοϊκών ναύλων σε ποσοστό 33%, που οφείλεται στην αύξηση του επίναυλου καυσίμων κατά 115% από την προηγούμενη αύξηση στις 14/2/2022. 

 

Μια κατάσταση που οδηγεί τους επαγγελματίες  των νησιών μας αλλά και τους καταναλωτές νησιώτες σε μεγάλη αβεβαιότητα και απογοήτευση. Εάν δε υπολογιστεί και η αύξηση ναύλων μεταφοράς; επιβατών και οχημάτων που έρχεται, με αποτέλεσμα πλήγμα στον τουρισμό, η ανησυχία μεγαλώνει και  πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα για τις τοπικές μας οικονομίες.

Αναλυτικότερα:

Η αύξηση για  φορτηγό 

  • 5μέτρο είναι 63%
  • 10μέτρο είναι 33%
  • 13μέτρο είναι 25%

Επίσης έχουν ανακοινωθεί από 3/5/2022 αύξηση ναύλου επιβατών και ΙΧ κατά 10%.

                                                                               

Θεωρούμε ότι η λύση του προβλήματος αφορά αποκλειστικά τη κεντρική διοίκηση , την κυβέρνηση η οποία οφείλει να σταθεί δίπλα μας έμπρακτα με άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα επιδοτήσουν το μεταφορικό κόστος με οποιοδήποτε αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καμπάνα του συναγερμού έχει σημάνει και οι αντοχές μας πλέον μετά από όλα τα δεινά που έχουμε περάσει είναι ελάχιστες.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.