ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ COVID -19 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ.

ΣΧΕΤ.: 1. Κ.Υ.Α ΑΡΙΘ. Δ1Α/ΓΠ.ΟΙΚ.: 71342/06-11-2020 «ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020».

  1. ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Γ. 6056/31-10-2020/ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΚΗΡΥΞΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Κύριε Υπουργέ

 

Με το ανωτέρω (2) σχετικό ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπεία του ισχυρού σεισμού που έπληξε το νησί στις 30/10/2020, ενώ με το ανωτέρω (1) σχετικό θεσπίστηκαν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων αυτών εξελίξεων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον Δήμο μας, αφού:

  • Λόγω του σεισμού και της επακόλουθης ανάγκης προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, έχει ενισχυθεί, στο νησί, η παρουσία στελεχών υπηρεσιών που έχουν αποσπαστεί από άλλα μέρη της χώρας, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί, πριν την άφιξή τους, σχετικά τεστ.
  • Η εξέλιξη της διασποράς του ιού στο Κ.Υ.Τ., παρόλο που δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, εξακολουθεί να δημιουργεί ένα πρόσθετο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αφού κατά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο Δήμο μας γίνεται αναφορά σε «γνωστή συρροή».
  • Λόγω της αναστολής λειτουργίας των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχει κύμα επιστροφής φοιτητών στις οικογένειές τους, από άλλα μέρη της χώρας, αλλά και κατοίκων που ήταν εκτός Σάμου, χωρίς την εκ των προτέρων διενέργεια τεστ.

 

Για τους λόγους αυτούς και έχοντας υπόψη τις περιορισμένες, τοπικά, δυνατότητες αντιμετώπισης εκδήλωσης κρουσμάτων Covid-19, την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί μετά τον σεισμό, θεωρούμε απαραίτητη την λήψη των κάτωθι πρόσθετων μέτρων:

  1. Την διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου του Νησιού (αεροδρόμιο, λιμάνια)
  2. Την διατήρηση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας του πληθυσμού του ΚΥΤ
  3. Τον ενδελεχή έλεγχο του πληθυσμού του ΚΥΤ, πριν δοθεί η άδεια μετακίνησής προς την πόλη της Σάμου
  4. Την αποστολή κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ. στο νησί για την διενέργεια προληπτικών τεστ
  5. Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σάμου και την αποστολή ικανού αριθμού τεστ ταχείας εξέτασης

 

Είναι προφανές ότι η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, κατά τα ανωτέρω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη υψηλής προτεραιότητας, και το μοναδικό ουσιαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του covid-19, σε ένα νησί που λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, υποδέχεται συστηματικά ικανό αριθμό ατόμων από άλλες περιοχές της χώρας.

 

 

 

 

 

Με Εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΝΤΖΟΣ