Προς: Βουλευτή Σάμου κύριο Στεφανάδη

 

Θέμα:« Απόσυρση της  τροποποίησης του άρθρου 54 , παράγραφος 5 του Ν.4589/19 για τα ιδιωτικά κολέγια»

 

Κύριε  Βουλευτά,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ολέθρια για τη δημόσια εκπαίδευση κίνηση υποβάθμισης του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων και την εξίσωσή τους με τους τίτλους κολλεγίων και σύσσωμος ο κλάδος των εκπαιδευτικών απαιτεί την απόσυρση της  τροποποίησης του άρθρου 54 , παράγραφος 5 του Ν.4589/19 για τα ιδιωτικά κολέγια.

Δεν   αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, αφού η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ,  αλλά πολιτική απόφαση που εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας που ουδέποτε εκχωρήθηκαν ούτε καν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Δεν δεχόμαστε, επίσης  τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, για να αρνηθεί ένας εκπαιδευτικός, που επί σειρά ετών καταταλαιπωρείται ως αναπληρωτής, διορισμό, είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ώστε να το πράξει. Κι έρχεται η πολιτεία, που για χρόνια τον τιμωρεί με αδιοριστία  και τον τιμωρεί ξανά με τριετή αποκλεισμό του από τους πίνακες,  τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής.

 

Κύριε Βουλευτά,

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Το νησί της Σάμου των Διακοσίων πενήντα (250) συναδέλφων αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων μας εδώ και μια δεκαπενταετία και στελεχώνουν τις ολιγοθέσιες και πολυθέσιες σχολικές μονάδες του νησιού κάθε χρόνο , είναι  φανερό ότι με την  ρύθμιση αυτή θα οδηγηθούν  σε ανάλογη τιμωρία , οι οποίοι έχουν ήδη τύχει της απαξίωσης της προϋπηρεσίας τους, από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον νόμο 4589/19.

Χρόνια στηρίζουν τις σχολικές μονάδες μας , καλέστηκαν  να προσφέρουν υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές και ανταποκρίθηκαν στο έπακρο,  πληρώνοντας παράλογα ενοίκια και  υψηλό κόστος μετακινήσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε αποχαρακτηρίζοντας τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες του νησιού με  τροποποίηση  του άρθρο 84 του Ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α’) και  ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας , προχώρησε στην έκδοση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-08-2018 Υ.Α.(ΦΕΚ 3941 Β΄).

Αποχαρακτηρίστηκαν έτσι  τα  δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Πύργου, Πλατάνου, Κουμείκων, Βουρλιωτών , Παγώνδα , και για τη διαμόρφωση της πρότασης που υποβλήθηκε προς τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ ΔΕΝ ελήφθησαν υπόψη ούτε  η υφιστάμενη μοριοδότηση σχολικών μονάδων, ούτε η πρόταση του ΠΥΣΠΕ Σάμου, ούτε του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου, ούτε η πρόταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το να δοθούν κίνητρα ώστε να υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί σε δυσπρόσιτες περιοχές  και να αλλάξει ο νόμος για διορισμούς και προσλήψεις,  με υιοθέτηση του κυρίαρχου αιτήματος του κλάδου για τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση (με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της ) και με την αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Με τιμή

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

  

Αρχοντούλης Ιωάννης

Η Γραμματέας

 

Λαμπρινού Ανδριανή