Η οργάνωση Ρόταρυ, απευθυνόμενη προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο απέστειλε έγγραφη επιστολή, επισημαίνοντας ότι το Ρόταρυ συνιστά αποκλειστικά αστικό, κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, μη έχοντα ουδεμία σχέση με θρησκείες ή θρησκευτικές εκδηλώσεις, απέναντι στις οποίες παραμένει με σεβασμό ουδέτερο, αφού καταλείπει στα μέλη του, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας στην οποία διαβιούν, την επιλογή των θρησκευτικών τους αντιλήψεων και ομολογίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ρόταρυ από της ιδρύσεως του στην Ελλάδα (1928) είχε και συνεχίζει να έχει αγαστές σχέσεις με όλα τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, αρχής γενομένης του Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες όλης της Οικουμένης, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς και την συντριπτική πλειοψηφία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων Ελλάδος και Κύπρου.

Η επιστολή των Ροταριανών έχει ως εξής:

Μακαριώτατε,

Την παρούσα απευθύνουμε προς Υμάς με απέραντο Σεβασμό στην προσωπικότητά Σας και την ιδιότητά Σας ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να διευκρινισθεί το ζήτημα που προέκυψε από το από 3.6.2020 δελτίο τύπου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την σ΄ αυτό περιεχόμενη αναφορά ότι η υφ΄ Υμάς Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να συστήσει στους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Ελλάδας να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από την οργάνωση Rotary, επειδή αυτές δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθόσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

1.Επί της ανωτέρω ενδεχόμενης σύστασης, παρακαλούμε θερμώς να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα και ανεξάρτητα από την δική σας (αδιαμφισβήτητη) εξουσία να απαγορεύσετε την παρουσία των Κληρικών στις εκδηλώσεις του Ρόταρυ.

Το Διεθνές Ρόταρυ (www.rotary.org) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εθελοντικός οργανισμός με τεράστια κοινωνική προσφορά ανά την υφήλιο.

Το Διεθνές Ρόταρυ είναι εταίρος του ΟΗΕ, UNESCO, UNICEF, καθώς και άλλων σημαντικών κοινωφελών οργανισμών. Οι χιλιάδες ανά τον κόσμο Ροταριανοί έχουν τα τελευταία 115 χρόνια προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικά για την ευημερία των κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Μεταξύ των τεράστιων έργων του Διεθνούς Ρόταρυ είναι η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη.

2. Ως εκ της ανωτέρω φύσεώς του, το Ρόταρυ συνιστά αποκλειστικά αστικό, κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, μη έχοντα ουδεμία σχέση με θρησκείες ή θρησκευτικές εκδηλώσεις, προς τις οποίες παραμένει με σεβασμό ουδέτερο, αφού καταλείπει στα μέλη του, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας στην οποία διαβιούμε, την επιλογή των θρησκευτικών τους αντιλήψεων και ομολογίας. Με άλλα λόγια, το Ρόταρυ σκοπεύει απλά στο καλό της κοινωνίας και απαγορεύεται να ασχολείται με θρησκευτικά ζητήματα, δεδομένου ότι τα μέλη του ανήκουν, σε διεθνές επίπεδο, σε διαφορετικές θρησκείες.

3. Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Περιφέρειες· η 2470 Περιφέρεια του Διεθνούς Ρόταρυ που αποτελείται από Ροταριανούς Ομίλους που είναι οργανωμένοι και δραστηριοποιούνται στην Νότια Ελλάδα και τα Νησιά μας και η 2484 Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ που αποτελείται από Ροταριανούς Ομίλους που είναι οργανωμένοι στην Βόρεια Ελλάδα. Αμφότερες οι Περιφέρειες επιτελούν επί περισσότερο από 90 χρόνια εξαίρετο κοινωφελές έργο, σε συνεργασία πάρα πολλές φορές με τους κατά τόπους Ιερωμένους και Σεβ. Μητροπολίτες, έργο που αναγνωρίσθηκε και αναγνωρίζεται από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν απολαύσει διαχρονικά την χρησιμότητα των δωρεών των Ροταριανών.

4. Ειδικότερα φέτος, οι Έλληνες Ροταριανοί έχουν συνεισφέρει εξαιρετικά και χωρίς οιαδήποτε ανταπόδοση στην ανακούφιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, του Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα με:

• Προσφορά οδοντιατρείων σε περιοχές της χώρας • Προσφορά ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία της Χώρας • Προσφορά αναπνευστήρων και monitors στο πλαίσιο της καταπολέμησης του COVID 19 • Εμβολιασμό 1500 παιδιών σε Κ.Υ.Τ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το 5πλούν εμβόλιο • Προσφορά στην Πατρίδα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων του Έβρου (Συνοριοφυλακή και Στρατό)

Παράλληλα, οι Όμιλοί μας έχουν προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα σε ευαγή ιδρύματα σωρεία εξοπλισμού και αναλώσιμων που είχαν μεγάλη ανάγκη, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την λειτουργία τους. Συνολικά, η φετινή προφορά των Ελλήνων Ροταριανών έχει ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ, όλα αυτά από το υστέρημα και την συνεισφορά των μελών των Ομίλων μας. Άλλωστε, εμείς δεν έχουμε κρυφούς ή άδηλους πόρους.

5. Αναφορικά με την δήθεν ύπαρξη τυπικού τελετουργίας εισδοχής των μελών. Οι υποψήφιοι για την εισδοχή τους σε έναν Ροταριανό Όμιλο, γυναίκες και άνδρες, δεν υπόκειται σε κανένα τυπικό εισδοχής. Απλώς, σε μια συνεστίαση αναγιγνώσκεται το βιογραφικό τους και τους τοποθετείται το διακριτικό σήμα του Ρόταρυ στο πέτο τους. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Προφανώς, αυτή η απλή διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά κάποια τελετουργία.

6. Αναφορικά με την επίκληση (όχι προσευχή). Η απλή και λιτή επίκληση «Κύριε, ευλόγησον την συνεστίασιν ταύτην, καταξίωσον ημάς των δωρεών της Αγάπης Σου και καθοδήγησον ημάς εις επιτέλεσιν των εντολών σου προς τον πλησίον», προφανώς δεν απευθύνεται αδογμάτιστα σε έναν θεό, αλλά συνιστά απλή επίκληση προς τον Κύριο, δήλον ότι τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ροταριανών είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η εν λόγω επίκληση συντάχθηκε το 1955 από τον Καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμο Κονιδάρη, ο οποίος υπήρξε και μέλος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επίκληση έχει εισαχθεί στους Ελληνικούς Ροταριανούς Ομίλους σε ένδειξη ευλάβειας και σεβασμού προς την Ορθόδοξη Παράδοση του λαού μας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οσάκις στην συνεστίαση παρευρίσκεται Κληρικός, για να μας ευλογήσει, όπως συνήθως γίνεται κατά το πλείστον σε εξαιρετικές εκδηλώσεις των Ομίλων, αναπέμπει την καθιερωμένη Προσευχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Σε ένδειξη σεβασμού προς την Ορθόδοξη Εκκλησία το Διεθνές Ρόταρυ απένειμε την υψίστη ροταριανή τιμή στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο το 1995.

Μακαριώτατε, εν κατακλείδι,το Ρόταρυ είναι αποκλειστικώς ένας αστικός, κοινωφελής οργανισμός, μη έχων σχέση με οιαδήποτε θρησκεία ή ομολογία, ενώ οι Έλληνες Ροταριανοί αποτελούνται από πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ουδέποτε σκέφτηκαν ότι μετέχοντας στο Ρόταρυ, ενεργούν αντίθετα προς την Πίστη τους αυτή.

Με θερμή παράκληση να λάβετε υπόψη Σας τα ανωτέρω, διατελούμε με σεβασμό στο πρόσωπό Σας.