ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των συντονισμένων κινήσεων για την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.)  των νησιών του B.A. Αιγαίου, οι πέντε  δήμαρχοι των νησιών της Σάμου, της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω κ.κ. Αγγελόπουλος, Γαληνός, Βουρνούς, Κόλιας και Κυρίτσης αντίστοιχα, και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, έστειλαν επιστολή στην Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας την παρέμβασή της ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Γενς Πλότνερ οι δήμαρχοι αναφέρονται και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του B.A. Αιγαίου.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ.

 

“Εξοχότατη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας,

Η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) των νησιών του B.A. Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων απέδειξαν εμπράκτως τον σεβασμό τους στο ανθρωπιστικό περιεχόμενο των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας εδώ και 3,5 και πλέον έτη, είναι δίκαιο και ορθολογικό αίτημα. Είναι πλέον αδύνατο 5 ελληνικά νησιά να ανταποκρίνονται πρακτικώς μόνα τους στις τόσο αυξημένες προσφυγικές ροές που παρατηρούνται από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα. Το βάρος που προσθέτει στις τοπικές κοινωνίες ο εγκλωβισμός οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών χωρίς καμία προοπτική, είναι πλέον αβάσταχτο.

Γνωρίζοντας τη θέση της Γερμανίας για το μείζον αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς και τη στερεότητά σας, ως πολιτικού με δεσπόζουσα θέση στα ευρωπαϊκά  πράγματα για πολλά χρόνια, ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να ερμηνευθεί ως προς το ζήτημα αυτό, υπέρ των ακριτών νησιωτών της Ένωσης και όχι εις βάρος τους, επιτρέποντας την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων στα νησιά μας στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, σας επισυνάπτουμε και ένα υπόμνημα σχετικό με την αναστολή ισχύος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

 

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

 

Πατούλης Γεώργιος

 

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου

 

Γαληνός Σπυρίδων

 

Ο Δήμαρχος Χίου

 

Βουρνούς Εμμανουήλ

 

 

Ο Δήμαρχος Σάμου

 

Αγγελόπουλος Μιχαήλ

Ο Δήμαρχος Κω

 

Κυρίτσης Γεώργιος

Ο Δήμαρχος Λέρου

 

Κόλιας Μιχαήλ