ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA»

Οργανώνουμε πολύμορφο αγώνα μαζί με τους γονείς

Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές μας και τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου

Αγαπητοί γονείς,

 

στις 22 Μαΐουθα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν για τρίτη φορά στην Ελλάδα σε δείγμα 660 σχολείων πανεθνικές εξετάσεις για την Στ΄ τάξη δημοτικού και την Γ΄ γυμνασίου. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιλέγεται δειγματοληπτική επιλογή σχολείων και όχι η πανεθνική εφαρμογή που προέβλεπε ο σχετικός νόμος από τη δεύτερη κιόλας χρονιά, ακριβώς επειδή υπήρξε ισχυρή αντίσταση τα προηγούμενα χρόνια και οι εξετάσεις ακυρώθηκαν, ιδιαίτερα στα σχολεία όπου υπήρξε συντονισμένα στάση εργασίας των εκπαιδευτικών και αποχή των γονιών. Στο νησί μας ακυρώθηκαν και οι δύο προηγούμενες προσπάθειες του Υπουργείου, πέρσι και πρόπερσι.

 

Με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα βαθμολογηθούν τα σχολεία, οι περιφέρειες και συνολικά το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι με τις εξετάσεις θα μάθουμε αν και τι πρέπει να αλλάξουμε στα σχολεία. Λέει ψέματα:

  • Δεν ξέρει το Υπουργείο ότι οι σχολικές υποδομές είναι ανεπαρκείς, σε ορισμένες περιπτώσεις και επικίνδυνες; Δεν ξέρει το Υπουργείο ότι παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και στη Σάμο ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα του πότε παιδιά θα ξαναμπούν στο φυσικό τους χώρο, τη σχολική τάξη;
  • Δεν ξέρει το Υπουργείο ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς, ότι το ίδιο βάζει κόφτες στην παράλληλη στήριξη; Δεν ξέρει ότι χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοι κάθε χρόνο αναπληρώνουν τον εαυτό τους;
  • Δεν ξέρει το Υπουργείο ότι υπάρχουν σχολικά βιβλία που είναι απαράδεκτα, ότι το ίδιο καθοδηγεί μια εκπαίδευση προσανατολισμένη στις δεξιότητες και όχι στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών;

Όλα αυτά και πολλά άλλα τα ξέρει το Υπουργείο και αν θέλει να κάνει αλλαγές προς όφελος των παιδιών μπορεί να τις κάνει βελτιώνοντας αποφασιστικά τις συνθήκες μόρφωσης των παιδιών μας.Δε θέλει γιατί όλες οι κυβερνήσεις έχουν άλλες προτεραιότητες και όχι το καλό των παιδιών του λαού.

 

Υπάρχει πείρα από ανάλογες εξετάσεις σε άλλες χώρες και αποδείχτηκε ότι ενίσχυσαν τα αποτελέσματά τους την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Με σχολεία που είχαν «καλά» αποτελέσματα και να αποκτούν επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτό οδήγησε πρακτικά στα εξής φαινόμενα:

  • Το μάθημα να προσανατολίζεται στο πώς θα πάνε καλά τα παιδιά στις συγκεκριμένες εξετάσεις και όχι στο πώς τα παιδιά θα μορφωθούν ολόπλευρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
  • Άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ των σχολείων και αναζήτηση είτε χορηγών είτε με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίζονται οικονομικά τα σχολεία.

Αλήθεια υπάρχει λόγος να «ζηλεύουμε» και να «αντιγράφουμε» αυτές τις πρακτικές; Λέμε ξεκάθαρα όχι. Είναι το ίδιο όχι με αυτό που λέμε σε ένα πλέγμα «μεταρρυθμίσεων» που έχουν φέρει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και που κάνουν το σχολείο χειρότερο, το εκπαιδευτικό σύστημα πιο ταξικό: την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια, το εθνικό απολυτήριο και τις πανελλαδικές εξετάσεις από την Α’ Λυκείου, την αξιολόγηση κλπ.

Σε αυτό το ζήτημα υπάρχει και η εξής πολύ σοβαρή πλευρά: η κατάταξη των σχολείων θα γεννήσει τον ανταγωνισμό κι αυτός θα φέρει την αποστροφή για τον δύσκολο μαθητή, για το παιδί με μαθησιακά προβλήματα ή με προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά αυτά δεν θα είναι πια μια πρόκληση κι ένα χρέος για το σχολείο και την κοινωνία. Θα είναι ένα εμπόδιο. Αλήθεια τέτοιο σχολείο και τέτοιο εκπαιδευτικό θέλουμε;

 

Σκεφτείτε, γιατί αυτές οι εξετάσεις γίνονται μόνο στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά;Υπάρχουν και η Ιστορία και η Γεωγραφία και η Πολιτική Αγωγή και η Φυσική και οι Τέχνεςκαι οι Ξένες Γλώσσεςκαι η Φυσική Αγωγή και οι Υπολογιστές και (κυρίως) οι στάσεις ζωής, κοινότητα και προσωπικότητα, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετρηθούν.  Στα σχολεία η Γλώσσα δεν είναι μόνο κατανόηση (χρηστικών) κειμένων. Είναι και λογοτεχνία και έκφραση και συνειδητοποίηση.

 

 

Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι μεγεθυντικός φακός, γιατί παραμορφώνουν με τον χειρότερο τρόπο. Αντιμετωπίζουν ίσα κι όμοια, παιδιά που είναι όμως άνισα και διαφορετικά. Παιδιά που ζουν στη χλιδή και την άνεση και παιδιά που ζουν στα ζόρια, για παράδειγμα, δεν μπορούν να συγκριθούν. Ούτε αυτά ούτε τα σχολεία τους. Αλήθεια πώς οι εξετάσεις «τύπου PISA»που το Υπουργείο θέλει να γενικεύσει, θα δουν αντικειμενικά το παιδί από την Εκάλη σε σχέση με το παιδί από τη Λάρυμνα, που το απειλούν ότι με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα είναι χωρίς σπίτι; Πώς θα πάρουν υπόψη αυτές οι εξετάσεις τις δυσκολίες σε τάξεις που μπορεί υπάρχουν π.χ. 3 μαθητές που να χρειάζονται παράλληλη στήριξη και το Υπουργείο να έχει στείλει μόνο ένα δάσκαλο;

 

 

Με τις εξετάσεις αυτές, το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να μεταβιβάσει τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών του στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Τι αποτελέσματα θα έχουν για το αμέσως επόμενο διάστημα εάν επιτρέψουμε να προχωρήσουν αυτές οι εξεταστικές διαδικασίες:

  1. Δύσκολα ένας εκπαιδευτικός θα επιλέγει να αναλάβει πλέον την Στ΄ τάξη.Οι δάσκαλοι που θα αναλάβουν τελικά αυτό το καθήκον,θα πιέζονται να εγκαταλείψουν τη διδασκαλία με βάση τις πραγματικές μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών τους και να κάνουν την τάξη τους φροντιστήριο προγύμνασης.
  2. Οδηγούν στην συρρίκνωση της διδασκαλίας και του προγράμματος σπουδών σε ό,τι εξετάζεταικαι στην εφαρμογή των πιο απαρχαιωμένων μεθόδων διδασκαλίας. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα υποβαθμιστούν αφού το κύριο βάρος θα «πρέπει» να προσανατολιστεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης (με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών) της γλώσσας και των μαθηματικών.
  3. Εντείνουν τον ταξικό διαχωρισμό των σχολείων.
  4. Οδηγούν τους μαθητές να αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη ακόμα έμφαση, (και σε τρυφερή ηλικία μάλιστα) την αποτυχία στις εξετάσεις ως ματαίωση δική τους και να νομιμοποιείται στην συνείδησή τους ο αποκλεισμός τους από την κοινωνική κινητικότητα.

Γι’ αυτό σας καλούμε να αποδοκιμάσετε αυτές τις εξετάσεις. Σας καλούμε να μην επιτρέψετε τη συμμετοχή των παιδιών σας σ’ αυτές. Βοηθήστε να μη γίνουν. Εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να αποτρέψετε τη συμμετοχή των παιδιών σας, χωρίς καμία συνέπεια για εσάς ή εκείνα, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή τους.

 

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, που δεν «θα διδάσκει για το τεστ».Ένα σχολείο δημιουργικό και δημοκρατικό, όπου κάθε παιδί θα αναγνωρίζει τον εαυτό του.

 

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου