Η ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών και τη δρομολόγηση λύσεων ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου που πραγματοποίησε τη Δευτέρα συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο καθώς και τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τριαντόπουλος έχει αναλάβει το ρόλο συντονιστή για το σχεδιασμό των διαδικασιών αποκατάστασης του νησιού και για το λόγο αυτό υπάρχει εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη με την παρουσία εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους στο νησί οι τρεις Γενικοί Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν λιμάνια, εκκλησίες, το εθνικό οδικό δίκτυο τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Σάμο και να συνομιλήσουν με τους αντίστοιχους Δημάρχους.
Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο πριν αναχωρήσουν από το νησί με την παρουσία του Μητροπολίτη Σάμου, του Βουλευτή, των δύο δημάρχων και του Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε για το πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει στην συνεργασία τους το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που με ταχύτητα και αποδοτικότητα θα επαναφέρει την Σάμο στην κανονικότητα της.
Ενημέρωσαν ότι ήδη εγκαταστάθηκαν οι 4 πρώτοι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ στην Σάμο οι οποίοι θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα κάτι που αναμένουν οι σεισμόπληκτοι από την πρώτη στιγμή για να μπορέσουν με την σχετική έγκριση να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών. Στην αυτοψία στους οικισμούς διαπίστωσαν τις ζημιές όπως δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, που υπάρχουν στο δομημένο περιβάλλον αφήνοντας ανοιχτές πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Επίσης ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέρθηκε στην νέα νομοθετική ρύθμιση που θα είναι έτοιμη στις αρχές του Φλεβάρη που αφορά στις κατεδαφίσεις. Ωστόσο δήλωσε ότι οι οικισμοί της Σάμου πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητα τους και μετά τις κατεδαφίσεις των «κόκκινων» κτιρίων. Τέλος ο κ. Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές στις λιμενικές υποδομές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα από ένα πρόβλημα όπως αυτό που προέκυψε μετά το σεισμό της 30ης του Οκτώβρη δίνονται οι ευκαιρίες για βελτίωση και γενικότερα για μία ανοικοδόμηση της Σάμου όπως στην Καλαμάτα η οποία θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Σε σχετική ερώτηση για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι άμεσα θα λάβουν το 20% ενώ το ύψος της συνολικής αποζημίωσης δεν έχει ακόμη οριστεί αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 70% αν υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα.