Στην Σάμο θα βρεθεί την Τρίτη 28 Μαίου ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας,  συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος,  Θεόδωρο Βάνια.

Στις 10 το πρωί θα παρακολουθήσει την άσκηση «ΚΕΡΚΗΣ 2024» Πολιτικής Προστασίας με θέμα Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση Πολιτών λόγω Δασικής Πυρκαγιάς. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του Δήμου Δυτικής Σάμου, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για την πρώτη άσκηση στο νησί  που αφορά τον σχεδιασμό ενεργειών διασφάλισης της ζωής των πολιτών από πυρκαγιά πλησίον οικιστικού συνόλου.

Στην συνέχεια  στις 12:30 στο Αμφιθέατρο της Π.Ε Σάμου, ο υπουργός  θα συμμετέχει σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη δασοπυρόσβεση όπου θα παρουσιαστούν όλα τα νέα μέτρα για την ενίσχυση της και την προστασία των δασών από πυρκαγιές. Λίγο νωρίτερα θα υπάρξει συνάντηση με τους εθελοντές του νησιού προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μη εγγραφής κάποιων συλλόγων στο Μητρώο της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας .