Σε συνέχεια της επίσκεψης  της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου στην τοπική κοινότητα Δρακαίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαν  από τον πρόεδρο κ. Καραμαρούδη Γιώργο και τους κατοίκους αυτής, γνωστοποιούνται τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό παίρνει νερό από μία πηγή του Κέρκη, η οποία υδροδοτεί δύο δεξαμενές, μία κλειστού τύπου και μία ανοιχτής πληρώσεως από την υπερχείλιση της πρώτης. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο η ανοικτή δεξαμενή να σκεπαστεί για να χρησιμοποιείται και αυτή για την τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης του χωριού. Στο χωριό δεν χρησιμοποιούνται υδρομετρητές και οι κάτοικοι πληρώνουν το νερό κατ’ αποκοπή. Από το Δήμο τους ζητήθηκε να μπουν σε λειτουργία υδρομετρητές και να πληρώνουν σύμφωνα με την κατανάλωση που έχει ο καθένας, αλλά οι κάτοικοι αρνήθηκαν, διότι το δίκτυο ύδρευσης είναι παλαιού τύπου, με αμιαντοσωλήνες και θεωρούν σωστό πρώτα ο Δήμος να ασχοληθεί με την αντικατάσταση του ανθυγιεινού δικτύου και μετά να θέσει σε λειτουργία υδρομετρητές.

Για την ύδρευση του παραθαλάσσιου παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Ισιδώρου υπήρχαν από χρόνια υποσχέσεις περί διανοίξεως γεώτρησης, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια. Προτάθηκε προς το παρών και μέχρι τη διάνοιξη της γεώτρησης, να μεταφερθεί στον οικισμό νερό από άλλη πηγή που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση.

Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού  καθαρισμού και τα λύματα πέφτουν μετά το τέλος του υπάρχοντος αποχετευτικού δικτύου σε παρακείμενο ρέμα. Υπάρχουν σπασμένες σωλήνες του αποχετευτικού δικτύου, εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα κάποιοι σωλήνες είναι σπασμένοι εντός του χωριού και προκαλούν έντονη δυσοσμία.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Ο Δήμος δεν έχει μεριμνήσει ποτέ για το πλύσιμο των κάδων, οι οποίοι παραμένουν άπλυτοι και προκαλούν τη δυσφορία των κατοίκων. Στο χωριό έχει διατεθεί συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας, ο οποίος κατά κοινή ομολογία των συγκεντρωμένων κατοίκων δεν ασχολείται με την καθαριότητα του χωριού. Η εικόνα του χωριού από απόψεως καθαριότητας και ευπρεπισμού δεν είναι η πρέπουσα και αδικεί την ομορφιά και την γραφικότητά του.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Αναφέρθηκε ότι από τον περασμένο Μάιο υπάρχουν καμένες λάμπες του δημοτικού φωτισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενικά οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την πλημμελή και ανύπαρκτη συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Την φετινή χρονιά όμως η συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού επιτεύχθηκε σχετικά έγκαιρα, λόγω της προσφυγής του προέδρου στην Εισαγγελία Σάμου.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μία μόνο φορά την εβδομάδα, κάτι που παρατηρείται σε πολλά χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ο πρόεδρος βρίσκεται εδώ και καιρό σε επαφή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να πετύχει την διάνοιξη δρόμου που θα ενώσει το χωριό με το Καρλόβασι, ένα όνειρο ετών, ένα πολύ δύσκολο έργο που εάν εκτελεστεί θα δώσει πνοή στο δυτικό άκρο της Σάμου και θα κρατήσει τους νέους στα δύο μικρά και απομακρυσμένα χωριά της περιοχής, Καλλιθέα και Δρακαίους.

Απαιτείται οπωσδήποτε να πέσει σκυρόδεμα σε δύο επικίνδυνα σημεία του χωματόδρομου που ενώνει το χωριό με τον γραφικό οικισμό του Αγίου Ισιδώρου, λόγω της απότομης κλίσης που παρουσιάζει ο δρόμος. Επίσης, ζητήθηκε από τον πρόεδρο να προχωρήσει η μελέτη επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ισιδώρου.

Ζητήθηκε να τοποθετηθεί πλέγμα συγκράτησης κατακρημνίσεων σε σημεία του κεντρικού δρόμου του χωριού, περίπου στη μέση της διαδρομής προς την Καλλιθέα, διότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος από την συχνή κατάπτωση βράχων.

Απαιτείται να γίνει συντήρηση και βαφή του ιατρείου και του κοινοτικού καταστήματος και ειδικά των ξύλινων κουφωμάτων του κοινοτικού καταστήματος που είναι κατεστραμμένα και δείχνουν εικόνα εγκατάλειψης.

Προτάθηκε η ανάδειξη του παραδοσιακού καρνάγιου του Αγίου Ισιδώρου, ως χώρου έλξης επισκεπτών, με τη λειτουργία ενός μικρού μουσείου ναυπηγικής τέχνης.

Προτάθηκε η ανακατασκευή και η ανάδειξη του γκρεμισμένου πύργου επικοινωνίας με φωτεινά σήματα, που βρίσκεται πλησίον του χωριού, στην κορυφή ενός μικρού λόφου απέναντι από τον πύργο Δρακάτο της Ικαρίας.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, πλην όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν συνταγογραφεί, με αποτέλεσμα να παίρνει μαζί του φεύγοντας τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα και να φέρνει τη συνταγή στους ασθενείς την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, απαιτείται η εγκατάσταση θερμαντικού σώματος στο προσωρινό ιατρείο του χωριού που λειτουργεί στο σχολείο, καθώς και έλεγχος καλής λειτουργίας του υπάρχοντος ιατρικού εξοπλισμού του ιατρείου.

Προτάθηκε να αξιοποιηθούν, ως χώρος έλξης επισκεπτών, τα παλαιά γαλλικά ορυχεία του χωριού, που υπάρχουν στους πρόποδες του Κέρκη.

Ζητήθηκε η τοποθέτηση πινακίδων στα γραφικά μονοπάτια του χωριού, ιδιαιτέρως τονίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων σε αδιέξοδα, καθότι αυτά γίνονται πολύ επικίνδυνα για την ζωή των επισκεπτών που επισκέπτονται τις δύσβατες πλαγιές του Κέρκη.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος