Επίσκεψη ελέγχου χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Γιάννης Μπαλάφας , την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή του στο νησί τους τελευταίους μήνες  για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.  Οκ. Μπαλάφας   μιλώντας στους δημοσιογράφους του νησιού δήλωσε ικανοποιημένος από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο επισημαίνοντας ότι έχουν απομακρυνθεί οι σκηνές και ήδη ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου .

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων πολέμου λέγοντας ότι  το ποσοτό είναι περίπου 40% με 60% υπέρ αυτών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Επίσης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν επηρεάζεται καθόλου η καθημερινότητα των Σαμιωτών  από την παρουσία των μεταναστών λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος από την Σάμο του μετέφερε ότι το νησί φέτος είναι σε πολύ καλό επίπεδο  σε σχέση με τον τουρισμό και αυτό αποδεικνύεται από τις  προκρατήσεις.

 

Ο κ. Μπαλάφας  δήλωσε ότι  το υπουργείο   έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση  του μεταναστευτικού ενώ  ζήτησε από τον Δήμο να βοηθήσει ώστε να δοθούν δωμάτια και σπίτια στους μετανάστες  ώστε σιγά  –  σιγά να αναλάβουν οι δήμοι η το κράτος  τη διαχείριση των μεταναστών και όχι οι ΜΚΟ που έχουν βοηθήσει αρκετά αλλά θα πρέπει αυτό να αλλάξει.  «Δεν αξιοποιούμε άλλο χώρο. Στριμωχνόμαστε  στον υπάρχον. Θα ήταν όμως πολύ καλό πάντα βέβαια με την συναίνεση της τοπικής κοινωνία προς όφελός της να δοθούν κάποιοι  χώροι  για την φιλοξενία των  μεταναστών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά  τις πολιτικές εξελίξεις  ο υφυπουργός εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει από την ύφεση ενώ  χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα , συνθήκες ενός ακήρυχτου πολέμου  με συνεχή μάχη  ενάντια στις δυνάμεις που επιβάλλουν την συνεχιζόμενη λιτότητα.