ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή και Μανώλης Κάρλας, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν διαδοχικές επισκέψεις σε φορείς. Αναλυτικά:

  1. Στο Επιμελητήριο Σάμου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κυριαζή και ενημερώθηκαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός και εμπορικός κόσμος της Σάμου. Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν τα πολύ αυξημένα κόστη στη μεταφορά προϊόντων, υλικών και αγαθών προς τη Σάμο, λόγω της δυσβάστακτης ακρίβειας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων και η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν από τη ΝΔ. Παραμένουν αντίθετα αποκλεισμένεςαπό κάθε πηγή χρηματοδότησης και βρίσκονται αντιμέτωπες με την χρεοκοπία. Το νέο ΕΣΠΑ αφορά μόλιςτο 6,5% των ΜμΕ, ενώ το 90% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν εγκριθεί αφορούνμεγάλους οικονομικούς ομίλους.

 

  1. Στον ΕΟΣΣ (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου) συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Γιάννη Σκούτα και τονδιευθυντή κ. Ηλία Καριώτογλου. Τα στελέχη της ΕΟΣΣ παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τον προγραμματισμό ανάπτυξης και προώθησης του κορυφαίου και πολυβραβευμένου  Σαμιώτικου κρασιού (μοσχάτο). Δηλώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σταθερά στο πλευρό της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών της Σάμου και των προσπαθειών τους για ικανοποιητικό εισόδημα, για την ανάδειξητου σαμιώτικου κρασιού, για  την σύνδεση της αμπελοκαλλιέργειας με το εναλλακτικό τουρισμό.

 

  1. Στο Άνω Βαθύ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Σταμάτη Σεϊρλή, το χωριό που επλήγη περισσότερο από όλα από τον καταστροφικό σεισμό της 30 Οκτωβρίου 2020. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ιδέας για τη διάσωση του ιστορικού οικισμού και της εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μετά το σεισμό επισκέφθηκε με κλιμάκιο βουλευτών τη Σάμο και το Άνω Βαθύ, επιτόπια επίσκεψη έκανε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας  όταν ήρθε στη Σάμο,  όπως και κλιμάκια τοπικών στελεχών του. Ο δραστήριος πρόεδρος της κοινότητας παρουσίασε το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής σε σπίτια, εκκλησίες, κοινοτικό κτίριο και λοιπές υποδομές. Επισημάνθηκαν οι πολύ αργές διαδικασίες στην αποτελεσματικότητα έκδοσης αδειών από τις κρατικές υπηρεσίες (ΔΑΕΦΚ, Υπηρεσία ΝεότερωνΜνημείων του Υπ. Πολιτισμού), το αυξημένο κόστος υλικών αποκατάστασης των κτιρίων λόγω της πυκνότητας και των στενών δρόμων καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση του στεγαστικού επιδόματος.

Επιτακτικά τέθηκε η προτεραιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις άδειες επισκευής των σπιτιών, να χρηματοδοτηθούνάμεσα οι ιδιοκτήτες, να δοθούν από την κυβέρνηση οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, του σχολείου, του ιστορικού κοινοτικού κτιρίου, των ναών. Σημαντική δράση που πρέπει να αναληφθεί από τις αυτοδιοικητικές αρχές και με χρηματοδότηση από κρατικές υπηρεσίεςείναι  η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για να διασωθεί ο ιστορικός και παραδοσιακός οικιστικός ιστός του Άνω Βαθέος.