ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προβληματισμό προκάλεσε στα μέλη τού συνδυασμού ”Για τον Δήμο που αξίζουμε” η προεκλογική ομιλία τής 17ης Ιουλίου 2023 του Δημάρχου Δυτικής Σάμου Αλέξανδρου Λυμπέρη, και, κυρίως, τα σημεία εκείνα με έντονο το παλαιοκομματικό, διχαστικό και υπαινικτικά συκοφαντικό ύφος τού λόγου. Ο επικεφαλής τού συνδυασμού μας Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο τής προσωπικής αντιπαράθεσης. Την επιλογή αυτή επιβάλλει το πολιτικό ήθος μας, αλλά και το βαθύ και θετικό αποτύπωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση -και όχι μόνο- του επικεφαλής τού συνδυασμού μας. Ο μικροπολιτικός λαϊκισμός δεν έχει θέση στην προγραμματική ατζέντα μας.

Κάποιες επισημάνσεις, ωστόσο, κρίνονται επιβεβλημένες:

α) Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου οικειοποιήθηκε έργα τα οποία είτε είχε προγραμματίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή είτε αποτελούν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια.

β) Ως έργο πνοής και θαυμαστό οικονομικό επίτευγμα παρουσιάστηκε η αποπληρωμή τού χρέους που προέκυψε από τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου. Αποπληρωμή που κατέστη δυνατή με την κρατική συνδρομή.

γ) Στον απολογισμό των πεπραγμένων της η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να επιδείξει έργο ουσιαστικό για τον τόπο. Γιατί έργο σημαίνει υποδομές, θέσεις εργασίας, αναπτυξιακή προοπτική.

δ) Καμία αναφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη βιωσιμότητα των τμημάτων που εδρεύουν στο νησί και την παραγωγική διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον τής δημοτικής αρχής εξαντλήθηκε στην περίφημη εκδήλωση για τα 35 χρόνια τού Πανεπιστημίου.

ε) Προγραμματικές δηλώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για τον Πολιτισμό απουσίασαν για μια ακόμα φορά από τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Στην ομιλία τού Δημάρχου πολλά τα τρωτά σημεία. Δεν θα επεκταθούμε, γιατί σκοπός μας δεν είναι ούτε η άγονη αντιπαράθεση ούτε ο μηδενισμός των πεπραγμένων του.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε το δικό μας πρόγραμμα με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Σάμου. Οπωσδήποτε περιμένουμε και τις προτάσεις των συμπολιτών μας. Συναποφασίζουμε ”Για τον Δήμο που αξίζουμε”.