ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.  Χρ. Τριαντόπουλο.

 

Θέμα: Για την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό

 

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από το φονικό σεισμό στη Σάμο. Αυτά τα δυο χρόνια πολλοί κυβερνώντες και αρμόδιοι παρήλασαν, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, εμπαίζοντας στην κυριολεξία τον σαμιώτικο λαό.

Τα σχολικά κτίρια, υπέστησαν σοβαρές ζημίες, καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει ως συνέπεια να παραμένουν για χρόνια υποσυντήρητα, αφήνοντας τα ανοχύρωτα σε κάθε σεισμό, με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια και την ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαχρονικά τα σχολικά κτίρια σε όλη την χώρα δεν ελέγχονται περιοδικά, ούτε έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι ώστε να κατεδαφιστούν τα ακατάλληλα και να χτιστούν νέα, να ανακατασκευαστούν και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν σχολεία που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως και την κατηγορία Γ σε σχέση με τις ζημιές που είχαν υποστεί. Είναι γεγονός ότι η αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα σχολεία έχει προχωρήσει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα πρώην καφενείο (Κουμέικα), μακριά από την περιοχή τους (Παλαιόκαστρο), σε κοντέινερ (Πλάτανος) κλπ.

Την ίδια ώρα σε σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες Δ και Ε, δηλαδή αυτά που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν τα έργα. Τα σχολεία που αφορά αυτή η κατάσταση είναι τα Δημοτικά Σχολεία Βαθέως, Κοντακέικων, Πυθαγορείου, Χώρας, 1ο ΔΣ Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) και το νηπιαγωγείο Βαθέως.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο  κ. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.  Χρ. Τριαντόπουλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση των σχολείων και να επιστρέψουν οι μαθητές με ασφάλεια σε αυτά.

 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία