ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλευρό των κατοίκων της Σάμου συνεχίζει να στέκεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, η αποκατάσταση των ζημιών, όσο και η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων έχουν παγώσει.

Με σημερινή του ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης μεταφέρει στη Βουλή την ανησυχία των κατοίκων του νησιού, ζητώντας να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η ερώτηση του Γιώργου Καμίνη απευθύνεται στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών.
Οι υπουργοί ερωτώνται συγκεκριμένα πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχων καταλληλότητας των κτιρίων, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πότε θα καταβληθεί στους πληγέντες η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ, η ανάλογη αποζημίωση στους επιχειρηματίες καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δύο δήμων του νησιού.
Ο κ. Καμίνης είχε επισκεφτεί τη Σάμο αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, από κοινού με τον Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη.
Πλήρες το  κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: “Αποκατάσταση πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στην Σάμο”

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε στο νησί μεγάλες καταστροφές. Σχεδόν τρεις βδομάδες μετά, κάτοικοι και φορείς του νησιού ανησυχούν για τον ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών και στήριξης των πληγέντων.

Παρά την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στο νησί και την άμεση ανακοίνωση δέσμης μέτρων στήριξης για τους πολίτες, του επαγγελματίες και τις Αυτοδιοικητικές αρχές, μέτρα για την στέγαση των σεισμόπληκτων, για τις πλειγήσες επιχειρήσεις, για την χρηματοδότηση των Δήμων του νησιού, ελάχιστα απ αυτά έχουν προχωρήσει, τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από κατοίκους και φορείς και πολύ λιγότερη ως και μηδαμινή είναι η θεσμική ενημέρωση των Αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού για την πορεία των παραπάνω.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η Α φάση των ελέγχων στα κτήρια και της καταλληλότητας τους ενώ εκκρεμεί η Β φάση, στην οποία θα κριθεί κατ΄ ουσίαν η καταλληλότητα ή όχι προς κατοίκηση των κτηρίων.

Επιπρόσθετα μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί το επίδομα των 600 ευρώ στους πληγέντες ενώ και οι Δήμοι έχουν λάβει ένα μικρό μόνο μέρος της χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν.

Τέλος σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε δεν υπάρχει ενημέρωση στο νησί για την πρόοδο των έργων και της αποκατάστασης των καταστροφών ενώ αποτελεί αίτημα φορέων και Δήμων του νησιού η σχετική ΚΥΑ να τεθεί προς διαβούλευση με τους φορείς του νησιού.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και της Β φάσης ελέγχου της καταλληλότητας των κτηρίων στο νησί της Σάμου;
  2. Πότε αναμένεται να λάβουν οι πληγέντες την αποζημίωση των 600 ευρώ ;
  3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δύο δήμων του νησιού της Σάμου;
  4. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί;
  5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γιώργος Καμίνης