Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με δημοσιευμένη μελέτη που εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες από την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα είναι πενταπλάσιες από τα εκτιμώμενα οφέλη της είσπραξής του. Επιπλέον εκτιμάται ότι το τέλος διανυκτέρευσης θα οδηγήσει σε κατάργηση 6.174 θέσεων εργασίας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, που είχε ξαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, επικαλείται την τότε απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού και ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών ποια νομοθετικά μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει το σοβαρό πλήγμα στην εθνική αλλά και τις τοπικές οικονομίες όπως των Δωδεκανήσων που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

12.10.2017

Αρ. Πρωτ.: 75 – 12/10/17

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Οι οικονομικές απώλειες από το τέλος διανυκτέρευσης

 

Επανέρχομαι στο θέμα το οποίο έθεσα προς συζήτηση στη Βουλή τον Ιούνιο του 2017 καθώς δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων αναφέρονται σε μελέτη της εταιρίας Grant Thorton η οποία εκτιμά ότι η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα επιφέρει ζημία στην ελληνική οικονομία ύψους έως και 435 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το προϋπολογισμένο όφελος του τέλους διανυκτέρευσης είναι 84 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο νέος φόρος θα προκαλέσει την απώλεια 6.174 θέσεων εργασίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές θέτουν ευθέως ζητήματα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και έρχονται να προστεθούν στις οριζόντιες αυξήσεις του ΦΠΑ και την εν γένει βαριά φορολογία. Ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση των Δωδεκανήσων προστίθενται στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (που κατείχαν για εθνικούς λόγους) και ασφαλώς θα επιφέρει πλήγμα στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό τοπική οικονομία που, επιπλέον, γειτνιάζει με τα τουρκικά παράλια των οποίων ο τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά και με άλλους όρους.

Δεδομένου ότι στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη Βουλή, η αρμόδια Υφυπουργός είχε πει ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφικτό θα προβούμε σε περαιτέρω απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη»,

Ερωτάται ο Υπουργός:

Ποια είναι τα νομοθετικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση προτού σημειωθεί πλήγμα στον τουρισμό, την ελληνική οικονομία, τις τοπικές οικονομίες, την εργασία και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός