Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων πρότεινε  την άμεση άρση της απόφασης αποχής των μαθητών από τα μαθήματά τους  και έτσι από την Πέμπτη  οι μαθητές  επέστρεψαν στα σχολεία  προκειμένου να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Το Σάββατο οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν απόφαση για την περεταίρω στάση τους ενώ έχουν δηλώσει  ότι θα  συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Εξάλλου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης  όπου παρευρέθηκε η Συντονιστική Επιτροπή  των Συλλόγων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έθεσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα  της αποχής ενώ στην εισήγησή της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, Σταματία Θωμασούλη, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που βρίσκονται στο ΚΥΤ ενώ πρότεινε τη δημιουργία κατάλληλου χώρου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και με την παρουσία διερμηνέων, το κτήριο του ΚΕΓΕ που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, στην είσοδο της πρωτεύουσας.

Η πρόταση που κατατέθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Γονέων ήταν  να ανασταλεί η λειτουργία των ΔΥΕΠ έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα και βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης  στο ΚΥΤ.

Επίσης  η δεύτερη πρόταση που μπήκε σε ψηφοφορία ήταν αυτής της Λαϊκής  Συσπείρωσης την οποία υποστήριξε και η ΔΡΑΣΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ .

“Να κλείσουν τώρα όλα τα χοτ σποτ στα νησιά. Να μη γίνει νέο κολαστήριο – φυλακή στη Σάμο. Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική χώρα και να δίνονται γρήγορα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους.”

Η πρώτη πρόταση έλαβε 18 ψήφους και η δεύτερη 8 ψήφους.