Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως για την επανέναρξη της. Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε ότι «θα επιτρέψουμε τα ημερόπλοια να έρθουν σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο».

Η ευχάριστη αυτή είδηση αναπτέρωσε τις ελπίδες  των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου που ανέμεναν δύο χρόνια , περίπου, την επανεκκίνηση των δρομολογίων με τη γείτονος χώρας. «Ήταν καιρός να ανοίξουν. Ήταν η μόνη γραμμή που δεν  λειτούργησε. Λες και είχαμε πόλεμο. Τα ημερόπλοια έχουν να έρθουν δυο χρόνια. Μεγάλο διάστημα.» τόνισε ο κ. Τάσος Νικολαΐδης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου, στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του 2000FM. «Τα ημερόπλοια από ότι φαίνεται μετά τις δηλώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργού Τουρισμού κ. Κικίλια υπάρχει η πρόθεση να ξεκινήσει πολύ κοντά η σύνδεση με τη γείτονος χώρα.» συμπλήρωσε ο κ. Νίκος Κατρακάζος, τουριστικός πράκτορας και επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα ελέγχονται οι επιβάτες και τι έγγραφα θα απαιτούνται να διαθέτουν για την πραγματοποίηση του ταξιδιού τους. «Πλέον, όλοι οι επιβάτες θα ελέγχονται. Οπότε πρέπει να υπάρχει ειδικό προσωπικό για τον έλεγχο. Δεν ξέρουμε ακόμα τι χαρτιά θα χρειάζεται. Το PLF; Δεν ξέρω τι θα ισχύσει με τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού και αν θα απαιτούνται και άλλα έγγραφα. Πρέπει να βγει ένα πρωτόκολλο.» σχολίασε ο κ. Κατρακάζος.

Τον ίδιο προβληματισμό  εξέφρασε και ο κ. Τάσος Νικολαΐδης  εξηγώντας τι ακριβώς είναι το έγγραφο  PLF για τα ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού. «Η διαδικασία, όμως, θα είναι πιο περίπλοκη. Όταν κάποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό συμπληρώνει  μια φόρμα του Υπουργείου Τουρισμού, το PLF, με τα στοιχεία του και έρχεται πίσω ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα με ένα QR code που του επιτρέπει το ταξίδι.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων ο κ. Τάσος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο για το διαβατηριακό έλεγχο στο εμπορικό λιμάνι του Πυθαγορείου. «Το κτίριο είναι έτοιμο. Οι μετακομίσεις των υπηρεσιών έμειναν. Αυτό δεν είναι τίποτα. Απαραίτητη είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.».

Ελευθερία Γερολύμου