Με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 193η επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης ημέρα του εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από νωρίς το απόγευμα εψάλλει   ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο ναό στο Πυθαγόρειο που χτίστηκε μετά  την επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας ως εκπλήρωση του τάματος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη  και φέρει την επιγραφή «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ  τη 6η  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

Η νύχτα έγινε μέρα στο Πυθαγόρειο με την καύση των βεγγαλικών στην αναπαράσταση της ναυμαχίας της Μυκάλης της ιστορικής εκείνης ημέρας που συν θεώ οι Έλληνες απέτρεψαν την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου αλλά και του προσκεκλημένου της Μητροπόλεως, Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρισοστόμου.  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράσκης. Στον Ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη  στον αύλειο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως εψάλλει   επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Στην πλατεία Ειρήνης του Πυθαγορείου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» παρουσίασε χορούς από την Σάμο, την Ικαρία  και το Αγαθονήσι υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, ενώ λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στα επίκαιρα μηνύματα από την ηρωική πράξη των προγόνων μας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν  εκτός από το δήμαρχο Σάμου, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης,  ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και πρόεδρος κόμματος Νότης Μαριάς, ο αντιπεριφεριάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Κυριαζής,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι της  στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 193 η επέτειο έκλεισαν με το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» 20 χορευτικών συγκροτημάτων από την Σάμο καθώς και του χορευτικού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού « Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ» στην κεντρική οδό του Πυθαγορείου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ο Δήμος.

ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ