Ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των μαθητικών – πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 107η επέτειο Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν ώστε ο κόσμος που παρακολούθησε την παρέλαση να είναι περισσότερος από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εφόσον υπήρχαν τμήματα που έλαβαν μέρος στην παρέλαση απ’ όλη τη Σάμο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Για πρώτη φορά παρέλασαν και μηχανοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Διμοιρία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα τμήματα του Δήμου Ανατολικής Σάμου παιάνιζε η Φιλαρμονική «Βαθύλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου», ενώ τα τμήματα του Δήμου Δυτικής Σάμου η Φιλαρμονική «Κλεάνθης ο Σάμιος». Φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα συνόδευε η Στρατιωτική Μουσική της 79 ΑΔΤΕ

Καταχειροκροτήθηκε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που και αυτό για πρώτη φορά παρέλασε στη Σάμο.

Την παρέλαση παρακολούθησε ο βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Μάνος Λογοθέτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας κ. Παντελής Βρούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Γιώρζος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Το πρωϊ πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο καθηγητής Βυζαντινής μουσικής κ. Γιώργος Αγγελινάρας.

Μετά το τέλος της παρέλασης όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές περιοχές του νησιού, χόρεψαν 2 παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν, ενώ το πλοίο «Νήσος Μύκονος» κατά την είσοδό του στον κόλπο του Βαθέος, συμμετείχε και αυτό στις εορταστικές εκδηλώσεις με διαρκείς συριγμούς.

Στη συνέχεια οι επίσημοι και οι αρχές του τόπου μετέβησαν στο Δημαρχείο Δήμου Ανατολικής Σάμου όπου έγινε μια ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αμέσως μετά επέδωσαν αναμνηστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Σάμου), ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου και ο Ροταριανός Όμιλος Σάμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων τους, τηρώντας στο ακέραιο και τις δεσμεύσεις που έχει εν προκειμένω αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, σημείωσε ότι «Η ως σήμερα συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των υποχρεώσεών της, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κυρώσεις, πέραν δε τούτου υπονομεύει το κύρος της διεθνώς».

Αναφερόμενος στην 107η Επέτειο της απελευθέρωσης της Σάμου από τον τουρκικό ζυγό και της εντεύθεν ένταξής της στον Εθνικό μας Κορμό, δηλαδή της Ένωσής της με την Μητέρα Ελλάδα, την 11η Νοεμβρίου 1912, υπογράμμισε ότι μας θυμίζει πως την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας προς την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, καθορίζουν οι αθάνατοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου από την Ωδή «Εις Σάμον»: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι Έλληνες, Λαός και Έθνος της Ελευθερίας εκ καταγωγής, από εδώ, την Σάμο και μέσα στο πνεύμα αυτών των στίχων του Ανδρέα Κάλβου, στέλνουμε το ακόλουθο μήνυμα:

«Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον λαό της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει, έτσι ώστε το Αιγαίο να είναι πάντα Θάλασσα Ειρήνης και, γενικότερα, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ μας».

Ωστόσο, τόνισε, ότι αυτό προϋποθέτει από την Τουρκία αφενός ότι σέβεται και τηρεί στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους και, αφετέρου, εγκαταλείπει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της Ιστορικής Αλήθειας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία οφείλει να σέβεται και την Κυριαρχία, τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Πρόεδρος και κατέληξε επισημαίνοντας πως η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι «εμείς, οι Έλληνες, ως εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, θα επιβάλουμε, εφόσον χρειασθεί, τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

ΠΗΓΗ: SamosToday