ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιούλιος 1912 – Ιούλιος 2018

Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου βίου τους οι Φούρνοι Κορσεών εόρτασαν στις 17 Ιουλίου την ένωση με το ελληνικό κράτος στο νησί, ενώ μέχρι και πέρυσι συμμετείχαν ως δήμος στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Ικαρίας.

Ανέκαθεν οι Φουρνιώτες και Καριώτες συνεόρταζαν την επέτειο θέλοντας να τονίσουν την στενή σχέση των νησιών και την συνεργασία μεταξύ τους στην επίτευξη του σκοπού της ένωσης. Φέτος, ο δήμος Φούρνων αποφάσισε οι εκδηλώσεις να γίνουν στο νησί των Φούρνων ώστε όλοι οι δημότες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους πεσόντες της δικής τους πατρίδας. Σε συνεργασία με  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Σάμου οργάνωσαν εκδήλωση στις 16 Ιουλίου με ομιλία της υποφαινομένης, προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. Σάμου με θέμα «Οι Φούρνοι στην Επανάσταση του ’12, η ένωση με την Ελλάδα». Τα Γ.Α.Κ. Σάμου οργάνωσαν σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου έκθεση αντιγράφων κυρίως αρχειακού υλικού από αρχεία της Ικαρίας, της Σάμου και των Φούρνων, καθώς και έκθεση φωτογραφιών και βιβλιογραφίας για την εποχή. Τα αρχεία αυτά απόκεινται σε αρχειακές συλλογές του Δήμου Φούρνων, της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο και στα Γ.Α.Κ. στη Σάμο. Πολύτιμες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και συμμετείχαν στον επαναστατικό αναβρασμό που παρέσυρε στη μέθη της ελευθερίας τους αλύτρωτους ΄Ελληνες λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των  βαλκανικών πολέμων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό των Φούρνων που παρακολούθησε την εκδήλωση στο Διοικητήριο των Φούρνων. Τα κείμενα ανέσυραν επίσης την ιστορία της εξαιρετικής συνεργασίας των επαναστατών Ικαρίων, Σαμίων και Φουρνιωτών. Η ιστορία των Φούρνων, ο αγώνας τους και η ενσωμάτωση στην Ελλάδα συνδέονται με αυτήν της νήσου Ικαρίας αλλά και της Σάμου, μιας και Ικαριώτες και Φουρνιώτες αφού κήρυξαν την δική τους επανάσταση εναντίον του τουρκικού ζυγού τον Ιούλιο συμμετείχαν στο εκστρατευτικό σώμα του Θεμιστοκλή Σοφούλη, τον Σεπτέμβριο του 1912 με στόχο την απελευθέρωση της Σάμου. Και ενώ μέχρι το 1912 η ιστορία των νησιών μας ακολουθούσε δρόμους διαφορετικούς για το καθένα, από το έτος της ελευθερίας, το 1912, συμπορευόμαστε, και από το 1915 μέχρι σήμερα αποτελούμε μαζί ένα ενιαίο νομό.

Στις 17 Ιουλίου έγινε δοξολογία στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων Κορσεών και επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιών στην πλατεία του νησιού και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την υποφαινομένη.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις ετίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Νομού Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκης και ο βουλευτής Λέσβου κ. Χ. Αθανασίου. Εκτός των ανωτέρω, κατά την ημέρα της δοξολογίας παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ υποδιοικητής κ. Κολοκοτρώνης, ο Διοικητής ΤΕ Ικαρίας κ. Ν. Μπιτσάκος, ο διοικητής του Α.Τ. Φούρνων Κορσεών κ. Κ. Αγγελίκος, ο δήμαρχος Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σάμου κ. Κ. Αμυρσώνης και πλήθος δημοτών Φουρνιωτών.

Η εξαιρετική συνεργασία των Γ.Α.Κ. Σάμου με τον δήμο Φούρνων Κορσεών, και ιδιαίτερα με τον δήμαρχο κ. Μαρούση, προχώρησε και την επομένη ημέρα, 19 Ιουλίου, με την επίσκεψη στο αρχείο του δήμου και τη συζήτηση για τρόπους ταξινόμησης και καταγραφής των επιμέρους αρχείων, ώστε να γίνουν προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ερευνητή θα θελήσει στο μέλλον να μελετήσει την ιδιαίτερη και  πλούσια ιστορία του συμπλέγματος των νησιών μας.

 

Σάμος, 23 Ιουλίου 2018

Αγγέλα Χατζημιχάλη

Προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Ν. Σάμου