Την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ  ανακοίνωσε το πρωί μιλώντας στην εκπομπή Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις, στο RADIO CAFE   102,4, ο Υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Δήλωσε ότι μετά τις  άκαρπες έρευνες  για την εξεύρεση δημόσιας περιουσίας όπου θα στεγαστεί το νέο Κέντρο Μεταναστών θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος  για ιδιωτικό ακίνητο. Ξεκαθάρισε ότι  το υπάρχον κέντρο στο Βαθύ θα κλείσει ενώ θα παραχωρηθεί με κάποιον τρόπο που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί στο Δήμο. Ο εξοπλισμός του νέου ΚΥΤ θα είναι καινούργιος λέγοντας δε θα χρησιμοποιηθεί κάτι από την υπάρχουσα δομή ενώ ο Δήμος αν επιθυμεί θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε χρήση τα κοντέινερ.

Επίσης δήλωσε ότι το νέο ΚΥΤ χωρητικότητας 1200 ατόμων θα διαθέτει χώρους δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων που διαμένουν εντός της δομής και ένα μικρό κέντρο υγείας με γιατρούς για τις εξετάσεις ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Σάμου. Επίσης δίπλα θα υπάρχει η κλειστή δομή για τους παραβατικούς οι οποίοι θα κρατούνται ώσπου να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους για να ταξιδέψουν στην Ηπειρωτική χώρα όπου σύμφωνα με τον κ. Βίτσα υπάρχουν ήδη 6.000 κενές θέσεις  σε διάφορα κέντρα για να δεχτούν μετανάστες.

Όσον αφορά για το θέμα της αποσυμφόρησης είπε ότι γίνονται προσπάθειες  να φύγουν ως τα τέλη Δεκέμβρη  2000 άτομα. Ήδη είπε υπάρχουν στο νησί δύο άτομα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να βοηθήσουν στην  επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Επίσης ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι θα έχει επαφές το επόμενο διάστημα με τον υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας ώστε να συζητηθεί το θέμα της μείωσης της διακίνησης μεταναστών από τα απέναντι Τουρκικά παράλια.

Ο υπουργός σε σχετική ερώτηση για το ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο για τις χιλιάδες των ανθρώπων που ζουν σε σκηνές ενόψει του χειμώνα είπε ότι  έχουν μεταφερθεί υλικά και υπάρχουν λύσεις που δε θα ήθελε να πει δημόσια.

Για την επιστολή που του απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου  ζητώντας συνάντηση μαζί του αλλά και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, είπε ότι  συμφωνεί να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία του νησιού για το μεταναστευτικό  και μάλιστα την όρισε για τις 28 Νοεμβρίου.

Σχετικά με το έγγραφο της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο ΚΥΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η Περιφέρεια  είναι  βάση του νόμου  αρμόδια και υπεύθυνη να βοηθά για την καλή λειτουργία του Κέντρου και όχι να στέλνει επιστολές.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικηγορικού και των άλλων συλλόγων για τις μηνυτήριες αναφορές είπε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να προσφύγει στη δικαιοσύνη και εκεί να εξεταστεί το κάθε θέμα.