Τα όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου  για το μεταναστευτικό με την παρουσία έξι υπουργών  ανέλυσε και περιέγραψε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος . Την άρνηση του Δήμου να δεχτεί τη δημιουργία 2ου hot-spot διαβίβασε προς τα κυβερνητικά  στελέχη ο δήμαρχος Σάμο Μιχάλης Αγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  στα ΜΜΕ του νησιού.

«Δεχτήκαμε  αφόρητη πίεση ώστε να συμφωνήσουμε για μια δεύτερη δομή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ελισαίος Μαυρατζώτης που ήταν παρόν στην σύσκεψη.«Για πρώτη φορά έχουμε  ένα κείμενο με υπογραφές όλων των συναρμόδιων υπουργών  και αναμένεται η τήρηση της υπογραφής από όλους» δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Στο θέμα που επέμεναν περισσότερο οι φορείς της Σάμου ήταν η άμεση  αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες- μετανάστες από την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους υπουργούς κ. Βίτσα και Μουζάλα η αποσυμφόρηση  θα γίνει σταδιακά σε μικρές ομάδες  για το λόγο ότι οι μεγάλες αναχωρήσεις μπορούν να φέρουν αυτόματα μεγάλη έλευση προσφύγων μεταναστών από την απέναντι πλευρά.

Όσον αφορά στην στελέχωση  της υπηρεσίας του ασύλου υπήρξε η δέσμευση ότι θα ενισχυθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με 28 άτομα. Ο δήμαρχος Σάμου έθεσε και το θέμα   του ελέγχου των Μ.Κ.Ο  «για τον οδικό χάρτη που πρέπει  μια ευνομούμενη χώρα  να έχει υιοθετήσει για τις ΜΚΟ και να ξέρει ο καθένας τι ρόλο έχουν, ποια αρμοδιότητα αναλαμβάνουν, ποιον σκοπό πληρούν.

Κάναμε επίσης διάκριση μεταξύ διεθνών Οργανισμών και μη εθνικών ΜΚΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημαντικές ήταν οι αναφορές  του δημάρχου στην συνάντηση και για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Σάμου και δήλωσε ότι  σύντομα θα υπάρξει πλήρης φάκελος με  στοιχεία από όλους τους φορείς για να κατατεθεί  όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους του  αρμόδιου υπουργείου.

Στην συνέντευξη τύπου υπήρξαν παρεμβάσεις και από τον αντιδήμαρχο Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ελισαίο Μαυρατζώτη που ήταν παρόντες στην σύσκεψη  στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό.