Ενημερωτικό της ΑΣΕ για την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου της Τρίτης 31 Οκτώβρη 2023

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Τρίτη 31 Οκτώβρη. Δυστυχώς για πολύ λίγο δεν υπήρχε απαρτία, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεκάδες συνάδελφοι συμμετείχαν στις τελευταίες προσπάθειες για έκτακτη Γενική Συνέλευση. Αυτό επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης και συμμετοχής, στοιχείο που επιβάλλεται να ενισχυθεί.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και πραγματοποιήθηκε σε 2 θέματα.

Στο πρώτο θέμα συζητήθηκαν η πάλη μας κατά της αξιολόγησης και η ενδυνάμωση του απεργιακού ταμείου του σωματείου.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΑΣΕ τέθηκαν τα εξής:

 • Δόθηκε εικόνα των σχολείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή και συνολικά στην πάλη κατά της αξιολόγησης. Στην αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας μόλις 3 σχολεία ανέβασαν αξιολογήσεις. Στα υπόλοιπα είτε έγινε απεργία αποχή με βάση την απόφαση του συλλόγου μας είτε κατατέθηκαν τα ενιαία κείμενα. Αυτό δείχνει ότι στο νησί μας η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι ενεργά ενάντια στην αξιολόγηση, κάτι πολύ σημαντικό.
 • Απορρίφθηκαν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης, που ακούστηκαν και δια στόματος του πρωθυπουργού. Τονίστηκε ότι ο σύλλογος έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα βήματα σε σχέση με την ατομική αξιολόγηση. Είναι κρίσιμο κανείς συνάδελφος σε αυτή την υπόθεση να μην είναι μόνος του. Το ΔΣ του Συλλόγου, ο σύλλογος διδασκόντων του εκάστοτε σχολείου, όλοι οι συνάδελφοι θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που θα καλείται να αξιολογηθεί. Ότι οι μορφές πάλης που αξιοποιούμε είναι απόλυτα νόμιμες και ότι οι απειλές που ακούγονται είναι κούφιες.
 • Σε σχέση με το απεργιακό ταμείο κατατέθηκαν προτάσεις για να ενισχυθεί. Αποτελεί στήριγμα, τόσο ηθικό των συναδέλφων που θα κληθούν να κάνουν απανωτές στάσεις εργασίας για να μη γίνουν οι αξιολογήσεις, αλλά και οικονομικό, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες. Συγκεκριμένα προτάθηκε αύξηση της συνδρομής των μονίμων κατά 4 € για ενίσχυση του απεργιακού ταμείου καθώς και η διεξαγωγή χορού του συλλόγου που τα έσοδα να πάνε για αυτό το σκοπό. Άλλες προτάσεις από παρατάξεις ή συναδέλφους δεν ακούστηκαν.
 • Ακόμα έγινε αναφορά στην ανάγκη απεργιακής κινητοποίησης μέχρι το τέλος Νοέμβρη με αιχμές την αξιολόγηση αλλά και τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αύξηση αποδοχών.
 • Η πολιτική των κυβερνήσεων στην παιδεία έχει αντανάκλαση στους χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν τον εαυτό τους, στα κτιριακά προβλήματα όπως του ειδικού σχολείου, αλλά και των σεισμόπληκτων σχολείων του νησιού, που ακριβώς τρία χρόνια μετά σε μια σειρά σχολεία δεν έχει γίνει τίποτα (30 Οκτώβρη του 2020 έγινε ο φονικός σεισμός, που σκότωσε και δυο νέα παιδιά).
 • Επίσης έγινε επαναφορά του καλέσματος των κινητοποιήσεων για την υγεία, ενός κρίσιμου θέματος. Συγκεκριμένα έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις 2 Νοέμβρη στο Βαθύ και 6 Νοέμβρη στην Αθήνα.
 • Από πρωτοβουλίες προτάθηκε ακόμα η οργάνωση κινητοποίησης στη ΔΙΠΕ στις 15 Νοέμβρη, μέρα που εκδικάζεται η προσφυγή του συλλόγου της Α’ Αθήνας ενάντια στην ανάκληση των μονιμοποιήσεων, αλλά και συναντήσεις με νεοδιόριστους 9 και 10 Νοέμβρη.

Στο δεύτερο θέμα συζητήθηκε το Παλαιστινιακό αλλά και οι κινητοποιήσεις μπροστά στην επέτειο των 50 χρόνων από το λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

 • Καταδικάστηκε η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Η πολιτική του Ισραήλ είναι αυτή που πλήττει τόσο το λαό της Παλαιστίνης όσο και το λαό του Ισραήλ, που και αυτός ζει τις συνέπειες ενός πολέμου που κρατά δεκαετίες.
 • Χαιρετίστηκαν οι κινητοποιήσεις του λαού μας σε όλη τη χώρα, και στη Σάμο, για λευτεριά στην Παλαιστίνη, καθώς και η στάση δεκάδων συναδέλφων που μες στις τάξεις μιλάνε στα παιδιά για τον πόλεμο στην περιοχή, χωρίς να ασπάζονται τη βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα.
 • Η στάση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Ενδεικτικά: αποχή από ψήφισμα ΟΗΕ για εκεχειρία, επίσκεψη πρωθυπουργού στο Ισραήλ και αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με «το μικρότερο ανθρωπιστικό κόστος» (αλήθεια στα πόσα νεκρά παιδιά προσδιορίζει η κυβέρνηση το μικρότερο ανθρωπιστικό κόστος;), συμμετοχή με πολεμικά πλοία στην περιοχή, παραχώρηση βάσεων που είναι ορμητήρια θανάτου.
 • Κατακριτέα είναι και η στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και φασιστοειδών που μιλάνε για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εξισώνουν το θύτη και το θύμα, αναπαράγουν προπαγάνδα Ισραήλ (πχ πρωτοσέλιδο Αυγής για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα με τίτλο «Έγκλημα αναζητεί ένοχο»).
 • Είναι λυπηρό που ο σύλλογος δεν έχει καταλήξει σε ψήφισμα υπέρ των διεκδικήσεων του Παλαιστινιακού λαού, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για ειρήνη. Δεν είχαν συμφωνήσει η Ενωτική με το επιχείρημα ότι πρέπει να καταδικάζεται η βία της Χαμάς, που κατά τη γνώμη μας αποτελεί προσπάθεια εξίσωσης θύτη και θύματος. Επίσης είχαν διαφωνήσει οι ΑΚΕ με το επιχείρημα ότι δε συμφωνούν με τη διεκδίκηση των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 • Επίσης έγινε αναφορά στην τραγική κατάσταση στο ΚΥΤ και την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης.
 • Σε συνθήκες που οι εστίες του πολέμου ξεπηδούν παντού, που η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας κλιμακώνεται η 50η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη. Είναι επίκαιρα τα συνθήματα και τα διδάγματά του. Ο σύλλογος θα δώσει το παρόν και στις φετινές κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη στο Καρλόβασι.