Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς στη Σάμο και σ’ όλη τη χώρα, που σπάνε τον φόβο και υπερασπίζονται στην πράξη την παιδαγωγική μας υπόσταση ενάντια στην αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων, ακολουθώντας τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων τους και της ιστορικής Ολομέλειας Προέδρων της ΔΟΕ της 1ης Απρίλη.

Τη Δευτέρα 8/4, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στη ΔΙΠΕ, με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου, που επιχειρεί για μία ακόμη φορά να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει και να απειλήσει διευθυντές και προϊσταμένους με παύση και αντικατάσταση εάν συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τους και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση.

Δηλώνουμε ότι όσο το Υπουργείο συνεχίζει στη λογική της καταστολής, εμείς θα είμαστε ενωμένοι κι ακόμη πιο αποφασισμένοι απέναντί του. Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό και πολιτικο-συνδικαλιστικό μέσο σε περίπτωση που  επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς.

Στην παρέμβασή μας στη ΔΙΠΕ δηλώσαμε ότι θα υπερασπιστούμε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην απεργία μέχρι να νικήσουμε. Γιατί αυτή τη στιγμή θίγεται το εργασιακό μας μέλλον, το μέλλον των μαθητών μας που κινδυνεύουν να βρεθούν σ’ ένα σχολείο πολύ χειρότερο με την εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά και το δικαίωμά μας να απεργούμε, να συμμετέχουμε σε απολύτως νόμιμες συνδικαλιστικές δράσεις που προέκυψαν με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων του κλάδου και που το Υπουργείο προσπαθεί να βαφτίσει ως “παρεμπόδιση”, “παρακώλυση” ή “άρνηση” καθηκόντων.

Απ’ την πλευρά της η Προϊσταμένη της ΔΙΠΕ ανέφερε ότι δε θα υλοποιήσει, προς το παρόν, τις απειλές του Υπουργείου. Χωρίς, όμως, να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να επιχειρηθεί στο μέλλον και ανάλογα με τις επόμενες εντολές. Υπενθυμίσαμε ότι παύση διευθυντών δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση.

Τονίσαμε ότι η κυβέρνηση φτάνει στα άκρα γιατί είναι ζορισμένη απ’ τους αγώνες του κλάδου και ότι σκοπεύουμε ο αγώνας μας αυτός να πάει μέχρι τέλους. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τα δικά μας και των μαθητών μας με κάθε τρόπο. Η αξιολόγηση δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή και δεν έρχεται για να βελτιώσει το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι ξεκάθαρη η στόχευσή της για ένα σχολείο «αυτόνομο», κατηγοριοποιημένο, το σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της υποχρηματοδότησης απ’ το κράτος.

Γνωρίζουμε ότι η πραγματική μας δύναμη είναι οι μαζικοί οργανωμένοι αγώνες απέναντι στις κυβερνητικές απειλές. Όπως όλες οι απειλές, μέχρι τώρα, εξανεμίστηκαν απ’ τους αγώνες μας αλλά και απ’ το γεγονός ότι δεν είχαν νομική βάση, έτσι θα γίνει και τώρα!

Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο μαζικά! Θα νικήσουμε!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γραμματέας

Χρήστος Πανούσος                                                                     Φώτης Μαντζώρος