Όπως κάθε φθινόπωρο, έτσι και φέτος, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» προγραμματίζει την υλοποίηση νέων κύκλων συναντήσεων για γονείς (ομάδες γονέων) σε διάφορες περιοχές στα νησιά μας. Στόχος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων είναι η στήριξη των γονιών μέσω της αναζήτησης απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με τον ρόλο της οικογένειας στην ψυχική ενδυνάμωση των μελών της.

Κάθε κύκλος συναντήσεων ολοκληρώνεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κάθε μέλος συζητά, προβληματίζεται και μοιράζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέματα και σκέψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία μιας οικογένειας υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού.

Για τη φετινή χρονιά, κι εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή από τη μεριά των γονέων, σχεδιάζουμε την παράλληλη λειτουργία ομάδων γονέων στην πόλη της Σάμου, το Καρλόβασι, τον Μαραθόκαμπο, το Πυθαγόρειο, τον Άγιο Κήρυκο, τον Εύδηλο, τις Ράχες και τους Φούρνους. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα για τη λειτουργία κάποιων ομάδων όχι μόνο απογευματινές ώρες, όπως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά και κατά τις πρωινές ώρες. Τέλος, για μια ακόμη χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας κάποιων ομάδων διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες γονέων

Η λειτουργία αυτών των ομάδων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μελών, μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών τους, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή. Βασικά θέματα προς επεξεργασία είναι η επικοινωνία στην οικογένεια, οι σχέσεις των μελών της, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η οριοθέτηση, η διαχείριση των συγκρούσεων, θέματα εξαρτήσεων (ουσίες, διαδίκτυο κ.α.) αλλά και άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν ως ανάγκη από τα μέλη της ομάδας.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε μία ομάδα είναι σταθερά (δεν εναλλάσσονται δηλαδή) γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εξοικείωσης που μεγαλώνει φορά με τη φορά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 άτομα.

Για τη συμμετοχή σε μια ομάδα γονέων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του “Φάρου” στη Σάμο: 22730.23443 & 87070-1 και στην Ικαρία:22750.24047, από τις 8.30 – 14.30, καθημερινά και μέχρι τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου. Η μέρα, η ώρα και ο τόπος διεξαγωγής κάθε ομάδας θα ανακοινωθούν μετά τη συγκέντρωση των συμμετοχών.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του Κέντρου και όλες τις δράσεις που αναπτύσσει, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του «Φάρου», www.kpfaros.gr ή στο ιστολόγιό μας, www.kpfaros.blogspot.gr .