Σημαντική είναι η αύξηση που παρουσιάζει ο εμβολιαστικός ρυθμός κατά του κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυξανόμενους ρυθμούς κινούνται και τα ραντεβού της τρίτης δόσης καθώς χθες, Δευτέρα, επιτεύχθηκε αριθμός-ρεκόρ με 153.000 πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους.

Παράλληλα, επίσης χθες, 25.000 ήταν τα ραντεβού που ρυθμίστηκαν για την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση εξαμήνου από την δεύτερη δόση (στους 5,5 μήνες δίνεται η δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού) με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμένους που έχουν νοσήσει, ενώ καταδρομικοί εμβολιασμοί σε μικρά νησιά για αναμνηστική δόση έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr