Τα ωρολόγια προγράμματα για Γυμνάσια και Λύκεια που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας περιορίζουν δραστικά τις ώρες μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Οικιακής Οικονομίας, εξαφανίζουν σχεδόν εντελώς τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα και μειώνουν τις ώρες Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, στο Λύκειο. Ενώ με την κατάργηση μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ υπάρχουν ειδικότητες (π.χ. μηχανικοί) που μένουν με μηδενικό ωράριο.

Τα μέτρα αυτά προδιαγράφουν απολύσεις κυρίως αναπληρωτών, που αντιστοιχούν στα παραπάνω μαθήματα. Το Υπουργείο δημιουργεί έτσι στρατιά «υπεράριθμων», σχεδόν εξαφανίζοντας το αντικείμενο τους από το σχολείο εν μία νυκτί και τους οδηγεί στην ανεργία χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι μόνιμοι συνάδελφοι των ειδικοτήτων αυτών, θα βιώσουν μια σοβαρή επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων και θα βρεθούν στην αναγκαστική περιπλάνηση σε πολλά σχολεία, με το σενάριο των διαθεσιμοτήτων να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη. Το θέμα των απολύσεων σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ένα εμφύλιο ειδικοτήτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλο τον κλάδο δυναμικά και ενωτικά.

Η ανάγκη να υπάρξει αγωνιστική αντίδραση από τον κλάδο είναι επιτακτική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων τον Σεπτέμβριο και σε σημαντικά δεινότερη θέση. Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε συναδέλφους σε βαθμολογικά κέντρα και η ανταπόκρισή τους, αποδεικνύουν ότι η αγωνιστική διεκδίκηση είναι εφικτή και είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος. Η ΟΛΜΕ οφείλει, έστω και καθυστερημένα, να ανταποκριθεί στην αγωνία των συναδέλφων που είτε απολύονται αμετάκλητα είτε αντιμετωπίζουν ζοφερό εργασιακό μέλλον. Να παρθεί από το ΔΣ της ΟΛΜΕ άμεσα απόφαση για αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών όλων των μαθημάτων των πανελλαδικών. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών μαζικά, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά.

  • Καταγγέλλουμε την αμετάκλητη απόλυση των αναπληρωτών.
  • Απαιτούμε την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης – καμία απόλυση – μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να καλέσει σε ΑΠΟΧΗ από τη βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών όλων των μαθημάτων.